vyškrábaný vnitřek jedné vanilky, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
1 hrnek rozmačkaných banánů (2 velké nebo 3 střední banány)
1/2 hrnku plnotučné zakysané smetany
Ledová poleva
170g smetanového sýru (mascarpone), pokojová teplota
4 lžíce (1/4 hrnku) nesolené máslo, pokojová teplota
2 hrnky moučkového cukru
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy:
Předehřejte troubu na 175 ° C. Ve středně velké míse rozšlehejte společně mouku, jedlou sodu, skořici a sůl.
Našlehejte máslo a cukr. Přidejte jedno vejce. Přimíchejte vanilku a namačkané banány.
Vmíchejte polovinu mouky, pak zakysanou smetanu, potom druhou polovinu mouky.
Rozetřete těsto rovnoměrně na vymazaný pekáč 25x40cm. Pečeme při 175 ° C po dobu 20 minut, nebo dokud pěkně nezhnědne. Po dopečení nehte zcela vychladit, než budete dávat polevu.
Chcete-li polevu, smíchejte všechny ingredience elektrickým mixérem. Pokud je poleva příliš tuhá, přidejte lžičku nebo dvě vody. Rozetřete polevu rovnoměrně na dort.