Search
Filters
Close

Recept - Buchty s mákem by Romča

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 500g pol. mouka
  • 250g mléko
  • 100g máslo
  • 100g cukr krupice
  • 2ks žloutek
  • 30g droždí
  • 40ml tuzemák
  • špetka soli

Maková náplň:

  • 200g mletý mák
  • 360ml mléko
  • 80g cukr
  • 1 pl máslo

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru krupice, lžičku polohrubé mouky a 50ml vlažného mléka. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

Mouku prosijeme do mísy a smícháme cukrem a solí. V kastrolku si rozpustíme 100g másla a smícháme s mlékem a nalijeme do mísy s moukou.

Přidáme žloutky a kvásek, vypracujeme v robotu nebo ručně hladné těsto. Posypeme trochou mouky a necháme cca 2 hodinky kynout. Během kynutí těsto 2x ručně propracujeme.

Během kynutí si uděláme masovou náplň. Do kastrolku dáme mák, cukr, mléko a přidáme máslo. Přivedeme směs k varu, jakmile se směs vaří stáhneme a necháme mírně bublat, dokud se nám nevyvaří všechno přebytečné mléko a nevznikne nám pěkná maková směs. Masovou směs necháme vychladit.

Vykynuté těsto vyválíme na plát a nařežeme na čtverce zhruba 5x5 cm o síle zhruba 1 cm. Do středu dáme náplň, spojíme protilehlé cípy a umotáme buchtu. Poklademe do pekáče, vymažeme máslem, spojem dolu. Buchty do pekáče skládání volně vedle sebe a když máme všechny buchty hotové, necháme ještě v pekáči půl hodiny kynout.

Pečeme v předehřáté troubě cca na 180 stupňů zhruba 45-60 minut. Po upečení potřebě rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vychladnout a cukrujeme cukrem moučka.

Autor receptu Romča a Martina

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 500g pol. mouka
  • 250g mléko
  • 100g máslo
  • 100g cukr krupice
  • 2ks žloutek
  • 30g droždí
  • 40ml tuzemák
  • špetka soli

Maková náplň:

  • 200g mletý mák
  • 360ml mléko
  • 80g cukr
  • 1 pl máslo

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru krupice, lžičku polohrubé mouky a 50ml vlažného mléka. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

Mouku prosijeme do mísy a smícháme cukrem a solí. V kastrolku si rozpustíme 100g másla a smícháme s mlékem a nalijeme do mísy s moukou.

Přidáme žloutky a kvásek, vypracujeme v robotu nebo ručně hladné těsto. Posypeme trochou mouky a necháme cca 2 hodinky kynout. Během kynutí těsto 2x ručně propracujeme.

Během kynutí si uděláme masovou náplň. Do kastrolku dáme mák, cukr, mléko a přidáme máslo. Přivedeme směs k varu, jakmile se směs vaří stáhneme a necháme mírně bublat, dokud se nám nevyvaří všechno přebytečné mléko a nevznikne nám pěkná maková směs. Masovou směs necháme vychladit.

Vykynuté těsto vyválíme na plát a nařežeme na čtverce zhruba 5x5 cm o síle zhruba 1 cm. Do středu dáme náplň, spojíme protilehlé cípy a umotáme buchtu. Poklademe do pekáče, vymažeme máslem, spojem dolu. Buchty do pekáče skládání volně vedle sebe a když máme všechny buchty hotové, necháme ještě v pekáči půl hodiny kynout.

Pečeme v předehřáté troubě cca na 180 stupňů zhruba 45-60 minut. Po upečení potřebě rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vychladnout a cukrujeme cukrem moučka.

Autor receptu Romča a Martina