Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Domácí rustikální jahodová galetka

Potřebné přísady:
  • Ingredience na těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 3 až 5 lžic ledové vody
  • Náplň:
  • asi 300 g čerstvých jahod, nakrájených na půlky nebo čtvrtky
  • 1 až 2 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
  • 1 lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu
Postup přípravy:
  1. Nejprve si připrav těsto: smíchej mouku, cukr a sůl, přidej studené máslo a prsty rychle rozdrob, až vznikne drobenka. Přidej pár lžic studené vody a spoj v hladké těsto. Zabal ho do fólie a nech půl hodiny odpočívat v lednici.
  2. Mezitím si připrav jahody: smíchej je v misce s cukrem a škrobem. Nech chvíli odstát, aby pustily trochu šťávy.
  3. Těsto vyválej do kruhu asi 3–5 mm silného (nejlépe na pečicím papíře). Doprostřed rozlož jahody, ale nech asi 4 cm okraj volný.
  4. Volný okraj těsta přehni přes náplň – klidně nepravidelně, galetka má být rustikální a domácí.
  5. Můžeš potřít okraje rozšlehaným vejcem a posypat trochou cukru, aby byly hezky zlatavé.
  6. Peč v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut, dokud nebude těsto krásně zlaté a jahody měkké.
  7. Nech chvíli vychladnout a podávej – třeba s lžící zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Tvarohovo broskvový koláč vynikající

Tvarohovo broskvový koláč vynikající

Obrázek Drobenkové kakaové řezy s jablky

Drobenkové kakaové řezy s jablky

Obrázek Rybízový koláč s vlašskými ořechy

Rybízový koláč s vlašskými ořechy

Obrázek Cheesecake philadelphia s bílou čokoládou a třešňovou marmeládou

Cheesecake philadelphia s bílou čokoládou a třešňovou marmeládou

TOPlist