asi 300 g čerstvých jahod, nakrájených na půlky nebo čtvrtky
1 až 2 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
1 lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu
Postup přípravy:
Nejprve si připrav těsto: smíchej mouku, cukr a sůl, přidej studené máslo a prsty rychle rozdrob, až vznikne drobenka. Přidej pár lžic studené vody a spoj v hladké těsto. Zabal ho do fólie a nech půl hodiny odpočívat v lednici.
Mezitím si připrav jahody: smíchej je v misce s cukrem a škrobem. Nech chvíli odstát, aby pustily trochu šťávy.
Těsto vyválej do kruhu asi 3–5 mm silného (nejlépe na pečicím papíře). Doprostřed rozlož jahody, ale nech asi 4 cm okraj volný.
Volný okraj těsta přehni přes náplň – klidně nepravidelně, galetka má být rustikální a domácí.
Můžeš potřít okraje rozšlehaným vejcem a posypat trochou cukru, aby byly hezky zlatavé.
Peč v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut, dokud nebude těsto krásně zlaté a jahody měkké.
Nech chvíli vychladnout a podávej – třeba s lžící zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.