Hledat
Filters

Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • sůl

Náplň:

  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • švestky

Drobenka:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky skořice
Postup přípravy:
  1. Máslo necháme  povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl, mouku a prášek do pečiva, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.
  2. Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici:o))
  3. Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  4. Švestky omyjeme, odstopkujeme, vypeckujeme a nakrájíme: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu. Švestek je potřeba "pohyblivé" množství podle velikosti formy. Mně stačilo asi 450 g (míněno plodů s peckami), pokud máte formu větší, můžete se dostala i na 3/4 až kilo švestek.
  5. Tvaroh, oba cukry a vejce vložíme do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošleháme a tím spojíme.
  6. Koláčovou formu s těstem vyndáme z lednice, nalijeme na těsto tvarohovou směs a poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.
  7. Studené máslo nakrájíme na kostičky, zasypeme moukou, cukrem a skořicí a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Tou bohatě posypeme švestky na vrchu koláče.
  8. Koláč vložíme do trouby  pečeme 50-60 minut do zlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový.
  9. Necháme vychladnout a podáváme.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist