Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Rohlíky - bílé tukové - klasika

Potřebné přísady:
  • Na omládek
  • 100ml voda
  • 125g manitoba
  • 10g droždí
  • kávová lžička ječného sladu
  • Těsto
  • 140-160ml voda
  • 350g manitoba
  • Navíc
  • lžička cukru
  • 1,5-2 lžičky soli
  • 25g sádlo
Postup přípravy:
  1. Omládek
  2. Suroviny na omládek smícháme dohromady a dobře promícháme. Necháme hodinu kynout.
  3. Těsto
  4. Mouku a vodu smícháme a necháme hodinu namočené, aby se vyvinul lepek. Po hodině přidáme ostatní suroviny na těsto a také vzešlý omládek a dáme do robota na cca 10 minut propracovat.
  5. Vyndáme těsto a ještě ho ručně propracujeme a dáme do mísy kynout. Použijte raději keramickou, nebo plastovou mísu. Těsto tak lépe kyne. Poprášíme moukou a přikryjeme. Těsto bude kynout cca 1,5 - 2 hodiny.
  6. Po vykynutí rozdělíme na 10 kusů a propracujeme, vytvoříme kuličky a opět necháme kynout. Teď asi 10-15 minut.
  7. Následně vyválíme plát, stočíme do rohlíku a ještě stočený rohlík rukama vyválíme.
  8. Takto připravené necháme vykynout. Potřeme vodou se solí a pečeme v předehřáté troubě se záparou. Pečeme 12 minut.
  9. Na dne trouby máme prázdný plech a po vložení rohlíků nalijeme hrnek horké vody, zavřeme. Po pěti minutách vyvětráme a rohlíky dopečeme.
Pečivo

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Loupáky podle paní Ivy - těsto na vánočky, mazance

Loupáky podle paní Ivy - těsto na vánočky, mazance

Obrázek Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obrázek Skořicové rohlíky alias trdelníky

Skořicové rohlíky alias trdelníky

Obrázek Tvarohová vánočka bez kynutí

Tvarohová vánočka bez kynutí

Obrázek Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

TOPlist