Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Domácí salko a pikao a za pár kaček

4.4 39

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Salko:

  • 600ml mléka já dělala z čerstvého plnotučného
  • 200g cukru krupice
  • 40g másla

Pikao:

  • 600ml mléka já dělala z čerstvého plnotučného
  • 300g cukru krupice
  • 40g másla
  • půl tabulky hořké čokolády
  • 2PL kakaa

POSTUP PŘÍPRAVY:

Všechny ingredience přivedeme k varu, pak maličko snížíme plamen, vaříme cca 25 minut. Po celou dobu vaření trplělivě mícháme. Vypadá to, že se nic neděje, ale ke konci doporučené doby už na pohled hezky zhoustne. Ideální čas to vypnout a přelít do připravené nádobky. Jakmile začne v nádobě chladnout ještě trochu zhoustne. Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuju!

Ještě bych ráda dodala, že je nejlepší dělat v co největším hrnci. Čím větší dno, tím rychleji bude uvařeno.

POSTUP PŘÍPRAVY NA PIKAO:

Do stejného množství mléka a másla jsem přidala cca 300g cukru (podle chuti. Když budete v průběhu vaření koštovat dosladíte si to podle sebe), půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády a cca 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa. Vařila jsem ve velkém kastrolu 15 minut a pikao mělo požadovanou hustotu. Navíc se díky čoko a kakau nemuselo redukovat tak dlouho, tudíž je toho víc. Z dávky viz recept bylo oproti salka o jednu skleničku navíc. Pikao se finančně nejspíš moc nevyplatí, ale když je chuť a doma jsou suroviny proč ne? Je opravdu výborné :-)

Autor receptu Zuzana Č.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Salko:

  • 600ml mléka já dělala z čerstvého plnotučného
  • 200g cukru krupice
  • 40g másla

Pikao:

  • 600ml mléka já dělala z čerstvého plnotučného
  • 300g cukru krupice
  • 40g másla
  • půl tabulky hořké čokolády
  • 2PL kakaa

POSTUP PŘÍPRAVY:

Všechny ingredience přivedeme k varu, pak maličko snížíme plamen, vaříme cca 25 minut. Po celou dobu vaření trplělivě mícháme. Vypadá to, že se nic neděje, ale ke konci doporučené doby už na pohled hezky zhoustne. Ideální čas to vypnout a přelít do připravené nádobky. Jakmile začne v nádobě chladnout ještě trochu zhoustne. Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuju!

Ještě bych ráda dodala, že je nejlepší dělat v co největším hrnci. Čím větší dno, tím rychleji bude uvařeno.

POSTUP PŘÍPRAVY NA PIKAO:

Do stejného množství mléka a másla jsem přidala cca 300g cukru (podle chuti. Když budete v průběhu vaření koštovat dosladíte si to podle sebe), půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády a cca 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa. Vařila jsem ve velkém kastrolu 15 minut a pikao mělo požadovanou hustotu. Navíc se díky čoko a kakau nemuselo redukovat tak dlouho, tudíž je toho víc. Z dávky viz recept bylo oproti salka o jednu skleničku navíc. Pikao se finančně nejspíš moc nevyplatí, ale když je chuť a doma jsou suroviny proč ne? Je opravdu výborné :-)

Autor receptu Zuzana Č.