Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Máslové sušenky s kardamomem

2.5 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 120 g celozrnné pšeničné mouky (pokud nemáte, dejte místo ní polohrubou mouku)
  • 110 g polohrubé mouky
  • 20 g ovesných vloček (použila jsem jemné, ty vcelku trochu rozmixujte)
  • 125 g másla
  • 120 g cukru (může být moučka, nebo třtinový, ten ale jemněji mletý)
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 1 zarovnaná lžička mletého kardamomu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Máslo necháme povolit a zapracujeme do něj ostatní suroviny (já to dělala v robotu - nejprve máslo s cukrem, pak přidat vejce, mléko a koření a nakonec mouky a vločky) na mazlavější těsto (drží tvar, ale není tak tuhé jako třeba na linecké, nepodsypávejte další moukou). Zabalíme do folie a necháme v lednici asi 30 minut odpočinout.

Troubu si rozehřejeme na 180°C (horkovzduch).

Z těsta tvarujeme malé kuličky (dělala jsem tak 3cm v průměru), které pokládáme na pečící papír a rozmáčkneme pomoučenou lžící nebo vidličkou (podle toho, jestli chcete sušenky rovné a nebo žebrované). Máte-li tiskátka, rozmáčkněte lžící a tiskněte:o) Sušenky nevybíhají, takže je můžeme nechat relativně blízko sebe.

Pečeme v rozpálené troubě asi 12 minut a necháme vychladnout na plechu. Uschováme do uzavíratelné nádoby a konzumujeme nejdříve druhý den po upečení, ať mají sušenky možnost se aspoň maličko rozležet .o)

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 120 g celozrnné pšeničné mouky (pokud nemáte, dejte místo ní polohrubou mouku)
  • 110 g polohrubé mouky
  • 20 g ovesných vloček (použila jsem jemné, ty vcelku trochu rozmixujte)
  • 125 g másla
  • 120 g cukru (může být moučka, nebo třtinový, ten ale jemněji mletý)
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 1 zarovnaná lžička mletého kardamomu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Máslo necháme povolit a zapracujeme do něj ostatní suroviny (já to dělala v robotu - nejprve máslo s cukrem, pak přidat vejce, mléko a koření a nakonec mouky a vločky) na mazlavější těsto (drží tvar, ale není tak tuhé jako třeba na linecké, nepodsypávejte další moukou). Zabalíme do folie a necháme v lednici asi 30 minut odpočinout.

Troubu si rozehřejeme na 180°C (horkovzduch).

Z těsta tvarujeme malé kuličky (dělala jsem tak 3cm v průměru), které pokládáme na pečící papír a rozmáčkneme pomoučenou lžící nebo vidličkou (podle toho, jestli chcete sušenky rovné a nebo žebrované). Máte-li tiskátka, rozmáčkněte lžící a tiskněte:o) Sušenky nevybíhají, takže je můžeme nechat relativně blízko sebe.

Pečeme v rozpálené troubě asi 12 minut a necháme vychladnout na plechu. Uschováme do uzavíratelné nádoby a konzumujeme nejdříve druhý den po upečení, ať mají sušenky možnost se aspoň maličko rozležet .o)

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty