Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Žloutkové věnečky

4.0 3

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

ODPALOVANÉ TĚSTO

  • 250ml vody
  • 15dkg 100% tuku ( omega, ...)
  • 15dkg hladké mouky
  • 5 vajec

KRÉM

  • 3/4 L mléka
  • 3 vanilkové pudingy
  • cukr moučka
  • 30dkg Hery nebo másla
  • 2 žloutky
  • rum

POSTUP PŘÍPRAVY:

VĚNEČKY - Ve vodě necháme rozpustit 100% tuk a přidáme hladkou mouku - chvíli "povaříme?". Po zchladnutí postupně zašleháváme vejce ( ručním šlehačem ). POZOR ! - každé vejce je jinak velké, takže se řiďte hustotou, těsto nesmí být příliš řídké - spíše hustší, aby i neupečené věnečky pěkně držely tvar.....Já někdy dám jen 4 vejce a když jsou menší, můžu jich dít i 6. Do zdobícího pytlíku si dáme těsto a na pečící papír stříkáme tvary věnečků ( ne moc velké - hodně nabydou ! ) a ! ZPRUDKA ! upečeme dorůžova.

KRÉM - z mléka a pudingů uvaříme hustý puding ( zatím nesladíme ! ), po zchladnutí zašleháme změklou Heru nebo máslo ( snažte se, aby máslo i puding měly stejnou teplotu, jinak se krém "zdrcne" ), podle chuti přisladíme práškovým cukrem, přidáme žloutky a rum a vyšleháme v hladký krém.

Upečené věnečky rozkrojíme, zdobícím pytlíkem nastříkáme krém, přiklopíme vrchní část věnečku a buď jenom pocukrujeme ( tak to dělám já ), nebo pocákáme fondánem nebo čokoládou.

KDO MÁ STRACH Z TEPELNĚ NEUPRAVENÝCH ŽLOUTKŮ V KRÉMU, MŮŽE ŽLOUTKY UVAŘIT V MLÉCE S PUDINGOVÝMI PRÁŠKY, pak už se jen zašlehá cukr a Hera !!!

Pokud budete dělat maličké věnečky jako já ( o průměru tak 4-5cm po upečení ), budete jich mít z této dávky cca 60ks.

Autor receptu: Lucie Kratochvílová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

ODPALOVANÉ TĚSTO

  • 250ml vody
  • 15dkg 100% tuku ( omega, ...)
  • 15dkg hladké mouky
  • 5 vajec

KRÉM

  • 3/4 L mléka
  • 3 vanilkové pudingy
  • cukr moučka
  • 30dkg Hery nebo másla
  • 2 žloutky
  • rum

POSTUP PŘÍPRAVY:

VĚNEČKY - Ve vodě necháme rozpustit 100% tuk a přidáme hladkou mouku - chvíli "povaříme?". Po zchladnutí postupně zašleháváme vejce ( ručním šlehačem ). POZOR ! - každé vejce je jinak velké, takže se řiďte hustotou, těsto nesmí být příliš řídké - spíše hustší, aby i neupečené věnečky pěkně držely tvar.....Já někdy dám jen 4 vejce a když jsou menší, můžu jich dít i 6. Do zdobícího pytlíku si dáme těsto a na pečící papír stříkáme tvary věnečků ( ne moc velké - hodně nabydou ! ) a ! ZPRUDKA ! upečeme dorůžova.

KRÉM - z mléka a pudingů uvaříme hustý puding ( zatím nesladíme ! ), po zchladnutí zašleháme změklou Heru nebo máslo ( snažte se, aby máslo i puding měly stejnou teplotu, jinak se krém "zdrcne" ), podle chuti přisladíme práškovým cukrem, přidáme žloutky a rum a vyšleháme v hladký krém.

Upečené věnečky rozkrojíme, zdobícím pytlíkem nastříkáme krém, přiklopíme vrchní část věnečku a buď jenom pocukrujeme ( tak to dělám já ), nebo pocákáme fondánem nebo čokoládou.

KDO MÁ STRACH Z TEPELNĚ NEUPRAVENÝCH ŽLOUTKŮ V KRÉMU, MŮŽE ŽLOUTKY UVAŘIT V MLÉCE S PUDINGOVÝMI PRÁŠKY, pak už se jen zašlehá cukr a Hera !!!

Pokud budete dělat maličké věnečky jako já ( o průměru tak 4-5cm po upečení ), budete jich mít z této dávky cca 60ks.

Autor receptu: Lucie Kratochvílová