Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Dort kakaová louka

Potřebné přísady:
  • 5 vajec
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce práškového kakaa
  • špetka soli
  • jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Tvarohové koule:

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 100 g bílé čokolády
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 30 g másla
  • pudink bez vaření s vanilkovou příchutí (dle potřeby)
  • kandované třešně
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy na bábovku
Postup přípravy:
  1. Nejprve si připravte koule do náplně. Tvaroh vymíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte strouhanou citronovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujte. Pokud je tvaroh příliš řídký, zahustěte ho pudinkem bez vaření. Až jej do hmoty důkladně zapracujete, nechte ji odstát, aby pudinkový prášek nabobtnal. Z hmoty tvarujte koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíte po kandované třešni. Všechny nechte na prkénku v chladu zhruba půl hodinky ztuhnout.
  2. Poté si připravte vlastní těsto na bábovku: z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr. Postupně přidejte také žloutky, přilijte tenkým pramínkem olej a pěnu propracujte. Zvlášť promíchejte v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujte zvolna stěrkou do vyšlehané pěny. Část vymíchaného těsta naložte lžící opatrně na dno formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou. Do těsta vložte zchladlé tvarohové koule, formu dolijte zbylým těstem a v troubě vyhřáté na 170 °C bábovku pečte zhruba 35 až 40 minut (zda je skutečně upečená, samozřejmě vyzkoušejte špejlí) já jsem toto udělala do dortové formy a připravila si dvojnásobek tvarohu….z půlky jsem udělala koule a vše upekla podle receptu, po vychladnutí jsem celý koláč potřela třešňovou marmeládou a druhou půlkou tvarohu, na ten jsem poté položila fondán, z barevných fondánů, případně marcipánů jsem si vykrájela řadu kytiček, koleček, srdíček a motýlků a lístečků-některé jsem položila na mističky a nebo panáka, aby se prohnuly a byly lehce plastické a dala je na chvíli do chladu, aby držely tvar a pak už jsem jen zdobila podle toho, jak se mi líbilo, zdobení jsem připevňovala tak, že jsem štětečkem nanesla trochu vody na zadní stranu a lehce přitlačila….motýlky jsem ještě posypala perličkama, aby se od kytičektrochu odlišily.
  3. Poznámka:
  4. Ty čárky a vytlačená kolečka jsem udělala pletací jehlicí, nepoužila jsem na to nic z profesionálního nářadí pro cukráře….teda krom žehličky na fondám……dá se pokládat i bez ní, ale bývá potom dost hrbolatý a když jej chcete uhladit rukama, snadno se roztopí …myslím ale, že si šikulové dokážou najít i něco místo toho, třeba lopatku na dorty, nebo něco podobného.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Celozrnný perník podle Petra Havlíčka

Celozrnný perník podle Petra Havlíčka

Obrázek Koláčik s croasantem podle pana Petra

Koláčik s croasantem podle pana Petra

Obrázek Mini bábovky z piškotového těsta

Mini bábovky z piškotového těsta

TOPlist