Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Hadí koláč

Potřebné přísady:
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 21 g droždí
  • 50 g cukru
  • 100 g másla + máslo na potření
  • 150 ml vlažného mléka
  • jedno vejce
  • jeden žloutek

Na náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 100 g marcipánu
  • dvě lžíce brandy - nemusí být
  • dvě lžíce švestkových povidel

Na dokončení:

  • 25 švestek rozpůlit a vypeckovat
  • krystalový cukr na posypání
  • dvě hrsti mandlových lupínků
  • moučkový cukr na poprášení
Postup přípravy:
  1. Mák zalijeme vroucím mlékem a necháme vychladit. Přidáme nakrájený marcipán na kostičky a povidla, případně trocha brandy. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli. Máslo nakrájíme na kostičky. Droždí rozdrobíme, přidáme cukr, zalijeme vlažný mlékem a rozmícháme. Necháme vzejít kvásek. Kvásek smícháme v vejcem a žloutkem. Nalijeme na mouku, přidáme máslo a hněteme na měkké, nelepivé těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplem místě kynout. Troubu si předehřejeme zhruba na 180°, nebo tak jak jsme každý sám zvyklý. Těsto Vyválíme do obdélníku a rozdělíme na 3 díly. Každý plat potřeme náplní a zavineme do hadů. Hadi pak narovnáme do kulaté koláčové formy za sebe do tvaru spirály. Necháváme mezi nimi mezery, tak abychom měli kam dát švestky. Těsto potřeme rozpuštěným máslem, proložíme švestkami a posypeme krystalovým cukrem a mandlovými lupínky. Pečeme 40 min. až hodinu dozlatova. V případě, že by nám tmavly okraje přikryjeme alobalem.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Recept - Řezy s borůvkovou pěnou

Recept - Řezy s borůvkovou pěnou

Obrázek Nepečený belgický dort- jednoduchý a levný

Nepečený belgický dort- jednoduchý a levný

Obrázek Rebarborový kynutý koláč by Romča

Rebarborový kynutý koláč by Romča

TOPlist