Hledat
Filters

Hruškový koláč

Potřebné přísady:
  • 4 hrušky, oloupané, zbavené jadřinců a nakrájené na čtvrtky

Na linecké těsto:

  • 330 g másla, mírně změklého
  • 220g moučkového cukru
  • 450 g hladké mouky
  • 1 ks vejce

Na makovou náplň:

  • 60 g krupicového cukru
  • 60 g medu
  • 60 g másla
  • 600 ml mléka
  • 230 g mletého máku

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 4 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
Postup přípravy:
  1. Začněte přípravou lineckého těsta. Rukama smíchejte máslo, cukr, mouku a vejce. Rychle vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici alespoň 3 hod.
  2. Na makovou náplň dáme do rendlíku cukr, med, máslo, mléko a zahřívejte k varu. Přisypeme mák a 8 min. provaříme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.
  3. Na tvarohovou náplň vyšleháme tvaroh žloutky a cukr dohladka.
  4. Troubu si předehřejeme na 180°C, ale raději se řiďte, každý podle své trouby a vlastní zkušenosti.
  5. Třetinu těsta vyválíme na plát, který je silný asi 8 mm. Nožem obkriužíme dno rozkládací kulaté formy.
  6. Formu velikosti 24 cm. Vykrojené těsto vložíme do formy, propíchneme vidličkou a pečeme 10 min. do růžova. Necháme vychladnout.
  7. Z druhé třetiny těsta vyválíme hada a jimi vyložte a prsty vymačkejte boky formy.
  8. Na dno koláče rozprostřeme tvarohovou náplň, a na ni rozložíme nakrájené hrušky. Hrušky pokryjeme rovnoměrně makovou náplní.
  9. V poslední části těsta, které nám zbylo, udělejte kruh, položte ho navrch koláče, propíchejte vidličkou a prsty spojte s okraji těsta ve formě.
  10. Pečeme 50 min. dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť ať Vám chutná.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist