Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Hruškový koláč

5.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 4 hrušky, oloupané, zbavené jadřinců a nakrájené na čtvrtky

Na linecké těsto:

  • 330 g másla, mírně změklého
  • 220g moučkového cukru
  • 450 g hladké mouky
  • 1 ks vejce

Na makovou náplň:

  • 60 g krupicového cukru
  • 60 g medu
  • 60 g másla
  • 600 ml mléka
  • 230 g mletého máku

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 4 žloutky
  • 100 g moučkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY:

Začněte přípravou lineckého těsta. Rukama smíchejte máslo, cukr, mouku a vejce. Rychle vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici alespoň 3 hod.

Na makovou náplň dáme do rendlíku cukr, med, máslo, mléko a zahřívejte k varu. Přisypeme mák a 8 min. provaříme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.

Na tvarohovou náplň vyšleháme tvaroh žloutky a cukr dohladka.

Troubu si předehřejeme na 180°C, ale raději se řiďte, každý podle své trouby a vlastní zkušenosti.

Třetinu těsta vyválíme na plát, který je silný asi 8 mm. Nožem obkriužíme dno rozkládací kulaté formy.

Formu velikosti 24 cm. Vykrojené těsto vložíme do formy, propíchneme vidličkou a pečeme 10 min. do růžova. Necháme vychladnout.

Z druhé třetiny těsta vyválíme hada a jimi vyložte a prsty vymačkejte boky formy.

Na dno koláče rozprostřeme tvarohovou náplň, a na ni rozložíme nakrájené hrušky. Hrušky pokryjeme rovnoměrně makovou náplní.

V poslední části těsta, které nám zbylo, udělejte kruh, položte ho navrch koláče, propíchejte vidličkou a prsty spojte s okraji těsta ve formě.

Pečeme 50 min. dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť ať Vám chutná.

Autor receptu Martina Vaněčková

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 4 hrušky, oloupané, zbavené jadřinců a nakrájené na čtvrtky

Na linecké těsto:

  • 330 g másla, mírně změklého
  • 220g moučkového cukru
  • 450 g hladké mouky
  • 1 ks vejce

Na makovou náplň:

  • 60 g krupicového cukru
  • 60 g medu
  • 60 g másla
  • 600 ml mléka
  • 230 g mletého máku

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 4 žloutky
  • 100 g moučkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY:

Začněte přípravou lineckého těsta. Rukama smíchejte máslo, cukr, mouku a vejce. Rychle vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici alespoň 3 hod.

Na makovou náplň dáme do rendlíku cukr, med, máslo, mléko a zahřívejte k varu. Přisypeme mák a 8 min. provaříme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.

Na tvarohovou náplň vyšleháme tvaroh žloutky a cukr dohladka.

Troubu si předehřejeme na 180°C, ale raději se řiďte, každý podle své trouby a vlastní zkušenosti.

Třetinu těsta vyválíme na plát, který je silný asi 8 mm. Nožem obkriužíme dno rozkládací kulaté formy.

Formu velikosti 24 cm. Vykrojené těsto vložíme do formy, propíchneme vidličkou a pečeme 10 min. do růžova. Necháme vychladnout.

Z druhé třetiny těsta vyválíme hada a jimi vyložte a prsty vymačkejte boky formy.

Na dno koláče rozprostřeme tvarohovou náplň, a na ni rozložíme nakrájené hrušky. Hrušky pokryjeme rovnoměrně makovou náplní.

V poslední části těsta, které nám zbylo, udělejte kruh, položte ho navrch koláče, propíchejte vidličkou a prsty spojte s okraji těsta ve formě.

Pečeme 50 min. dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť ať Vám chutná.

Autor receptu Martina Vaněčková