250g máslo nebo (Hera - nejlépe máslová, Zlatá Haná)
350g hladká mouka
prášek do pečiva - zhruba polovina sáčku
mouka na podsypání
Náplň:
5-6ks středně velkých jablek
cukr krystal
hrozinky - můžete namičit do rumu
vlašské ořechy
skořice
Na dokončení:
1ks rozšlehané vejce na potření
cukr moučka na posyp
Postup přípravy:
Tvaroh a máslo vyndáme z lednice a počkáme až suroviny budou mít pokojovou teplotu. Potom dáme do mísy, přidáme mouku a prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto. Můžeme nechat těsto zpracovat v robotu, nebo v domácí pekárně. Těsto můžeme dát odpočinout do lednice, ale nemusíme. Z těsta vyválíme placku, rovnoměrně rozprostřeme strouhaná jablka, pocukrujeme, posypeme hrozikami a ořechy a nakonec skořicí. Stočíme do závinu, položíme na plech vyložený pečícím papírem, pomazeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180-200 stupňů dozlatova. Po vychladnutí posypeme přes síťkovaná cukrem moučka. Podáváme se šlehačkou.