300 ml jogurtu (přiznávám se, dala jsem řecký smetanový)
lžíce rumu (ano, už zase)
prášek do pečiva (bezfosfátový)
vanilkový extrakt
trocha strouhané citronové kůry + šťáva z půlky citronu
kvalitní kakao (asi 2 vrchovaté lžíce)
tuk na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
moučkový vanilkový cukr
Postup přípravy:
Vejce vyšleháme ručně s cukrem, přidáme rum, mléko, jogurt, citronovou šťávu a kůru. Vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva.
Těsto rozdělíme na dvě půlky, do jedné přidáme kakao. Kdyby se nám těsto zdálo být moc husté, dáme ještě trochu mléka. Do vymazané a vysypané formy lejeme střídavě obě těsta tak, aby bábovka byla pěkně tygrovaná.
Mám dosti nízkou formu, takže letokruhy se mi nedaří, tygrování ano. Pečeme v troubě při 180°C necelou hodinu. Těsto zkoušíme špejlí. Po upečení necháme chvilku odpočívat a potom vyklopíme.Po vychladnutí zdobíme moučkovým cukrem s pravou vanilkou.