Search
Filters
Close

Pečený hruškový čaj se šípkovým výluhem

Ingredience

Na pečený hruškový čaj

  • hrušky
  • skořice
  • badyán
  • hřebíček
  • celá skořice
  • cukr
  • rum

Na šípkový výluh

  • šipky
  • vlažná převařená voda

Postup přípravy

Hruškový pečený čaj

Hrušky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky, vložíme do pekáčku. Přidáme všechny zbylé uvedené suroviny a dáme péct - cca na hodinku. Po upečení vyndáme koření a plníme do čistých skleniček, kdo chce vypláchne skleničky rumem a zbytky rumu po vypláchnutí, normálně přidá do směsi.

Další varianta je pro ty, kteří nemají rádi kousky ovoce v čaji a upřednostní spíše více aromatickou verzi. Po upečení v tomto případě vyndáme většinu koření, nějaký ten hřebíček tam ponecháme, přidáme trochu mleté skořice a tyčovým mixérem vymixujeme dohladka. Takto připravenou směs plníme do čistých, opět rumem vypláchnutých skleniček.

Šípkový výluh

Nasbírané šípky omyjeme a rozmixujeme, přidáme převařenou avšak už jen vlažnou vodu. Necháme louhovat cca 20 hodin. Poté scedíme přes sítko s následně přes plátno a naplníme do čistých láhví. Skladujeme v lednici.

Vše máme připraveno, nyní si uvaříme vodu, do šálku dáme pečený hruškový čaj, který zalijeme vodou. Počkáme až vychladne, alespoň na 70 stupňů, přidáme med a dolijeme šípkovým výluhem.

Autor receptu Romča

Ingredience

Na pečený hruškový čaj

  • hrušky
  • skořice
  • badyán
  • hřebíček
  • celá skořice
  • cukr
  • rum

Na šípkový výluh

  • šipky
  • vlažná převařená voda

Postup přípravy

Hruškový pečený čaj

Hrušky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky, vložíme do pekáčku. Přidáme všechny zbylé uvedené suroviny a dáme péct - cca na hodinku. Po upečení vyndáme koření a plníme do čistých skleniček, kdo chce vypláchne skleničky rumem a zbytky rumu po vypláchnutí, normálně přidá do směsi.

Další varianta je pro ty, kteří nemají rádi kousky ovoce v čaji a upřednostní spíše více aromatickou verzi. Po upečení v tomto případě vyndáme většinu koření, nějaký ten hřebíček tam ponecháme, přidáme trochu mleté skořice a tyčovým mixérem vymixujeme dohladka. Takto připravenou směs plníme do čistých, opět rumem vypláchnutých skleniček.

Šípkový výluh

Nasbírané šípky omyjeme a rozmixujeme, přidáme převařenou avšak už jen vlažnou vodu. Necháme louhovat cca 20 hodin. Poté scedíme přes sítko s následně přes plátno a naplníme do čistých láhví. Skladujeme v lednici.

Vše máme připraveno, nyní si uvaříme vodu, do šálku dáme pečený hruškový čaj, který zalijeme vodou. Počkáme až vychladne, alespoň na 70 stupňů, přidáme med a dolijeme šípkovým výluhem.

Autor receptu Romča