Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Sacher

Potřebné přísady:

Korpus z kakaa - úspornější varianta:

  • (do formy 22cm v průměru)
  • 6 větších vajec
  • 220 g cukru krupice
  • 90 g rostlinného oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g hrubé mouky
  • 50 g kakaa
  • 7 g prášku do pečiva

Korpus z čokolády (dražší varianta, vláčnější korpus):

  • 180 g hořké čokolády (min. 50% kakaa)
  • 6 vajec
  • 100 g cukru krystal nebo krupice
  • 125 g másla
  • 125 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g hladké mouky
  • špetka soli

Meruňková glauzura:

  • 400 g meruňkové marmelády
  • 30 ml rumu

Poleva:

  • 65 ml vody
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • Předehřejeme si troubu na 185°C (horkovzduch na 165°C).
Postup přípravy:

Korpus úspornější varianta:

  1. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a do něj pak zašleháme polovinu cukru.
  2. Žloutky dáme do druhé mísy společně s druhou půlkou cukru a vyšleháme do světlé pěny. Poté tenkrým pramínkem lijeme olej a dál šleháme tak, aby byla směs jednolitá.
  3. Sníh vmícháme opatrně do žloutkové hmoty tak, aby vše zůstalo hezky kypré.
  4. Smícháme mouky, prášek do pečiva a kakao a po částech přimícháváme k vaječnému těstu.
  5. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a pečeme asi 45 minut.
  6. Propečenost poznáme tak, že do středu zapíchneme špejli: Pokud jí vytáhneme suchou, korpus je upečen, pokud je na ní syrové těsto, dáme piškot zpět do trouby a necháme dopéct.

Korpus dražší varianta:

  1. Troubu zapneme na 190 °C (horkovzduch na 170°C).
  2. Čokoládu nalámeme a ve vodní lázni necháme rozpustit.
  3. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a vyšleháme polotuhý sníh. Pak po lžicích za stálého šlehání přisypáváme všechen cukr krystal / krupice (100 g) a dále šleháme, dokud nevznikne pevný sníh, který po vytažení metly tvoří špičky.
  4. Máslo necháme povolit, vložíme do mísy s cukrem moučka a vyšleháme do světlého krému. Pak po jednom zašleháme žloutky. Do vzniklé hmoty zašleháme lehce zchladlou rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt.
  5. Do čokoládového těsta přisypeme půlku mouky, zamícháme, přidáme polovinu sněhu a opatrně zapracujeme. Poté přidáme druhou půlku mouky a zbytek sněhu a vytvoříme nadýchané homogenní těsto.
  6. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, boky pomažeme máslem a nalijeme do ní těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 50 - 75 minut, dokud není korpus zcela propečen a špejle píchnutá doprostřed dortu nevyjde suchá s trochou propečených drobečků. V původním receptu je 35-40 minut, ale já měla po téhle době těsto uprostřed syrové, takže jsem nakonec pekla skoro hodinu a čtvrt.

Glazura:

  1. Marmeládu a rum vložíme do rendlíku, rozmícháme, postavíme na plotnu, přivedeme k varu, stáhneme plamen a 5 minut povaříme. Přepasírujeme přes jemné sítko.
  2. Korpus necháme zchladnout a poté vyklopíme. Otočíme vzhůru nohama (aby byl vršek zcela rovný), pokud je dno hodně vyboulené, seřízeme ho. Korpus jednou až dvakrát prořízneme, promažeme polovinou meruňkové glazury. Dort sestvíme a zbytek glazury namažeme na vršek a boky a zahladíme. Vložíme do lednice a necháme alespoň 30 minut zchladit.

Poleva:

  1. U polevy budu upřímná. Buď jí uděláte z předepsaného množství a nic vám nezbyde, ale poleva možná nebude po celém dortu a nebo když jí budete roztírat, nebude dokonale hladká. A nebo jí udělejte z dvojnásobného množství, rychle nalijte na dort a nechejte stéct, nic neuhlaujte - hodně polevy vám pak steče pod dort, takže dort polévejte na mřížce a pod ní dejte pečící papír, ze kterého pak polevu můžete sloupnout a třeba sníst:o)
  2. Smícháme vodu s cukrem, postavíme na sporák, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5-7 minut takzvaně "na nitku" - tekutina by měla stékat ze lžíce v tenkém a hustém praménku. Ihned do rendlíku nalámeme čokoládu a mícháme, odkud se čokoláda zcela nerozpustí (lze i na velmi mírném plameni lehce přihřát). Přiravenou horkou polevou polijeme celý dort včetně boků a vrátíme do lednice.
  3. Dozdobit můžeme zbylou polevou - přihřát namočit vidličku do horké polevy a máchat s ní nad dortem. Nebo zdobíme čokoládovými hoblinkami.
  4. Dort podáváme s čerstvě ušlehanou smetanou. Já šleháme smetanu a mascarpone 1:1 - šlehačka je pak pevnější.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Obrázek Dvoubarevné rohlíčky se spirálou

Dvoubarevné rohlíčky se spirálou

Obrázek Mille foglie d'autunno - italský zákusek

Mille foglie d'autunno - italský zákusek

Obrázek Kakaovo-vanilková bábovka z kysnutého cesta

Kakaovo-vanilková bábovka z kysnutého cesta

Obrázek Křehký bramborový závin s mákem

Křehký bramborový závin s mákem

TOPlist