Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Těsta na ovocné knedlíky - recepty z roku 1924

Recepty jsou z kuchařky z roku 1924. Knedlíky plníme libovolným ovocem, můžeme použít i povidla. Většinou se těsto rozválí, vykrájí čtverce, které se naplní a rukou zakulatí. Někdo ale uždibuje kousky, které plní a tvoří knedlíky. Délku vaření vždy musíme přizpůsobit velikosti knedlíků i tloušťce těsta. Časy jsou orientační. Vždy zkusíte jeden knedlík vyndat, rozkrojit a podle toho ukončit vaření ( pozn. je pro začínající kuchařinky). KYNUTÉ KNEDLÍKY:

Potřebné přísady:
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 1lžička soli
  • ¼ l mléka
  • 2 dkg kvasnic – udělat kvásek
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg másla
  • 1 žloutek
Postup přípravy:
  1. Zaděláme těsto tak, až se dělají puchýřky a necháme na kamnech kynout asi ½ hodiny. Tvoříme knedlíky, které vaříme 10-15 minut.

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY

  1. POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
  2. 4 dkg másla
  3. 5 dkg cukru
  4. 2 vejce
  5. Špetka soli
  6. ½ kg tvarohu
  7. 10 dkg strouhanky
  8. 4 dkg krupice
  9. 4 dkg polohrubé mouky
  10. POSTUP PŘÍPRAVY:
  11. Utřeme máslo s vejci, solí, tvarohem a cukrem. Přidáme strouhanku, mouku, krupici a propracujeme v nepříliš tuhé těsto. Plníme knedlíky a vaříme 7-10 minut. Můžeme dělat i neplněné, po uvaření roztrhat a polít třeba jahodovou rozhudou.

TŘENÉ Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

  1. POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
  2. 3 dkg másla
  3. 1 vejce
  4. 1 žloutek
  5. 8 dkg strouhaného tvarohu
  6. ¼ l mléka
  7. 45 dkg hrubé mouky
  8. POSTUP PŘÍPRAVY:
  9. Do mísy dáme máslo, špetku soli, vajíčko, žloutek, strouhaný tvaroh a třeme asi 5 minut. Přidáme mouku, mléko a opět třeme.
  10. Po chvilce dáme na vál a vypracujeme rukama hladké těsto. Necháme je pod kastrolem asi ½ hodinky odpočívat. Tvoříme knedlíky, které vaříme 8-10 minut.

NADÝCHANÉ KNEDLÍKY

  1. POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
  2. 50 dkg polohrubé mouky
  3. 4 lžíce cukru
  4. 20 g kvasnic
  5. asi 4 dl smetany nebo plnotučného mléka
  6. 1 žloutek
  7. špetka soli
  8. POSTUP PŘÍPRAVY:
  9. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Tvoříme knedlíky, které vaříme asi 10 minut.
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Domácí majonéza - tatarská omáčka bez vajec

Domácí majonéza - tatarská omáčka bez vajec

Obrázek Houskové knedlíky se špaldovou moukou

Houskové knedlíky se špaldovou moukou

Obrázek Třešňová marmeláda s meduňkou

Třešňová marmeláda s meduňkou

TOPlist