Search
Filters
Close

Recept - Těstoviny s cuketou, sušenými rajčaty a ricottou by Romča

5.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na omáčku:

  • 250g ricotty
  • 1ks malá cuketa
  • 2ks šalotka
  • 170g šunky od kosti
  • 30g strouhaného parmazánu
  • sušená rajčata v oleji
  • 1ks smetana na šlehání - (malá)
  • čerstvě mletý pepř
  • hrubozrnná sůl
  • sekaná bazalka

Na těstoviny:

  • 250g polohrubá mouka
  • 50g hladká mouka
  • 3 polévkové lžíce vlažné vody
  • 2ks velká vejce
  • 1ks žloutek

POSTUP PŘÍPRAVY:

Postup těstoviny:

Do mísy dáme mouku, vejce, žloutek a vodu. Vypracujeme ručně nebo v robotu hladké těsto. Používám robot, velký hnětací hák a nechám hnětat 5 minut. Těsto vyndám z robotu a prohnětu ještě ručně na válu. Do velkého hrnku nalijeme vařící vodu a nechám stát hrnek s vodou cca minutku. Vodu vylít a hrnek vysušit utěrkou. Z těsta uděláme kuličku a horkým hrnkem přiklopíme. Necháme stát cca 1-2 minuty.

Připravíme si strojek na těstoviny a dáme na nejširší - ( u mě číslo 7), těsto rozdělíme na několik kousků. Vezmeme jeden kousek a projedeme strojkem na 7 a to dvakrát po sobě. Snížíme na 5 a projedeme už jen jednou. Opět snížíme, tentokrát na 3 a jednou projedeme. Tyto pláty, zavěsíme a nebo položíme na vál posypaný moukou. Potom nandáme nástavec na nudle, vál posypeme moukou a každý plát projedeme nástavcem na široké nudle.

Vložíme do vroucí vody na 2- 4 minuty. Pokud nemáme strojek na nudle přikryjeme hrnkem těsto a následně pokračujeme tak, že vezmeme váleček a na válu vyvalime tenký plát, stejně jako kdybychom dělali štrůdl. Těsto zatočíme a nožem pokrájíme. Dále už pak vaříme ve vroucí vodě 2-4 minuty.

Takto připravené těstoviny lze skladovat v dóžete v lednici 2 dny a následně uvařit. Další známou variantou je nudle nasušit a skladovat v uzavřené dóze a poslední varianta je těstoviny zamrazit. Doporučuji předmrazit hnízda každé zvlášť a až pak je dát domrazit v sáčku společně. Těstoviny podáváme k omáckam apod. Prostě tak jak jsme zvyklí.

Postup omáčka:

Na rozpálenou pánev nalijeme cca 2 lžíce olivového oleje a přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, restujeme asi minutku a přidáme pokrájenou šunku a nakrájenými česnek. Česnek před samotným krájením jakoby rozplácneme nožem a až potom krájíme. Restujeme opět minutu a přidáme nadrobně nakrájené kostičky cuketu a pokrájená sušená rajčata naložená v oleji. Vše restujeme cca 7 minut a přidáme ricottu, promícháme s prilijeme smetanu a tak deci vody.

Necháme provařit, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec přidáme strouhaný parmazán a nasekanou bazalku. Hotové těstoviny dáme do omáčky a promícháme. Necháme alespoň pět minut stát a podáváme.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Na omáčku:

  • 250g ricotty
  • 1ks malá cuketa
  • 2ks šalotka
  • 170g šunky od kosti
  • 30g strouhaného parmazánu
  • sušená rajčata v oleji
  • 1ks smetana na šlehání - (malá)
  • čerstvě mletý pepř
  • hrubozrnná sůl
  • sekaná bazalka

Na těstoviny:

  • 250g polohrubá mouka
  • 50g hladká mouka
  • 3 polévkové lžíce vlažné vody
  • 2ks velká vejce
  • 1ks žloutek

POSTUP PŘÍPRAVY:

Postup těstoviny:

Do mísy dáme mouku, vejce, žloutek a vodu. Vypracujeme ručně nebo v robotu hladké těsto. Používám robot, velký hnětací hák a nechám hnětat 5 minut. Těsto vyndám z robotu a prohnětu ještě ručně na válu. Do velkého hrnku nalijeme vařící vodu a nechám stát hrnek s vodou cca minutku. Vodu vylít a hrnek vysušit utěrkou. Z těsta uděláme kuličku a horkým hrnkem přiklopíme. Necháme stát cca 1-2 minuty.

Připravíme si strojek na těstoviny a dáme na nejširší - ( u mě číslo 7), těsto rozdělíme na několik kousků. Vezmeme jeden kousek a projedeme strojkem na 7 a to dvakrát po sobě. Snížíme na 5 a projedeme už jen jednou. Opět snížíme, tentokrát na 3 a jednou projedeme. Tyto pláty, zavěsíme a nebo položíme na vál posypaný moukou. Potom nandáme nástavec na nudle, vál posypeme moukou a každý plát projedeme nástavcem na široké nudle.

Vložíme do vroucí vody na 2- 4 minuty. Pokud nemáme strojek na nudle přikryjeme hrnkem těsto a následně pokračujeme tak, že vezmeme váleček a na válu vyvalime tenký plát, stejně jako kdybychom dělali štrůdl. Těsto zatočíme a nožem pokrájíme. Dále už pak vaříme ve vroucí vodě 2-4 minuty.

Takto připravené těstoviny lze skladovat v dóžete v lednici 2 dny a následně uvařit. Další známou variantou je nudle nasušit a skladovat v uzavřené dóze a poslední varianta je těstoviny zamrazit. Doporučuji předmrazit hnízda každé zvlášť a až pak je dát domrazit v sáčku společně. Těstoviny podáváme k omáckam apod. Prostě tak jak jsme zvyklí.

Postup omáčka:

Na rozpálenou pánev nalijeme cca 2 lžíce olivového oleje a přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, restujeme asi minutku a přidáme pokrájenou šunku a nakrájenými česnek. Česnek před samotným krájením jakoby rozplácneme nožem a až potom krájíme. Restujeme opět minutu a přidáme nadrobně nakrájené kostičky cuketu a pokrájená sušená rajčata naložená v oleji. Vše restujeme cca 7 minut a přidáme ricottu, promícháme s prilijeme smetanu a tak deci vody.

Necháme provařit, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec přidáme strouhaný parmazán a nasekanou bazalku. Hotové těstoviny dáme do omáčky a promícháme. Necháme alespoň pět minut stát a podáváme.