Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Třená dvoubarevná bábovka

Potřebné přísady:
  • 5 vajec
  • 180 g hery másla nebo jiného tuku
  • 260 g cukru krupice
  • 1/2 vanilkového cukru - možno i více
  • citronová kůra
  • 8 lžic vlažného mléka = 1 dl
  • 370 g polohrubé mouky
  • 3/4 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce kakaa a necelá lžíce rumu nebo mléka
  • na vymazání formy 100% tuk a trochu hrubé mouky
Postup přípravy:
  1. Utřeme žloutky s tukem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou do pěny. Špetku soli zamícháme do mouky. Pak přidáváme střídavě po trochách mouku s vlažným mlékem, do zbytku mouky - asi 1/3, zamícháme prášek do pečiva a přidáme nakonec. Pak už jen zlehka vmícháme sníh z bílků. Při šlehání bílků přidávám malinkou špetičku soli. Odebereme 1/3 těsta a zamícháme do něho kakao a trochu rumu. Bábovkovou formu vymažeme 100% tukem - např. Omega a vysypeme hrubou moukou. Dáme polovinu světlého těsta, pak tmavé a zbytek světlého. Vložíme do středně předehřáté trouby, teplotu zmírníme a zvolna upečeme. Zhruba 45 minut, nenapíšu stupně, troubu mám plynovou, ale bábovka se peče pozvolna.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Velikonoční beránek podle Radky

Velikonoční beránek podle Radky

Obrázek Koblížky se švestkami a nutelou

Koblížky se švestkami a nutelou

TOPlist