2dl mléka - ( vegani použijí kokosové nebo sojové)
3 lžíce oleje
20g droždí
špetka soli
Na náplň:
švestky nakrájená na poloviny
1 vejce - ( vegani a vegetariáni mohou použít náhražku vajec )
3 lžíce cukru
2 lžíce škrobové moučky
500g tvarohu - ( vegani udělají tvaroh z tofu- je moc dobrý)
Na drobenku:
80g másla - ( vegetariáni použijí rostlinné)
80g cukru - já někdy dávám méně
80g hrubé nebo polohrubé mouky
Postup přípravy:
Do velkého hrnku či sklenice si dáme vlažné mléko a do něj přidáme lžíci cukru a dvě lžíce polohrubé mouky. Nakonec do sklenice rozdrobíme droždí a promícháme. Nechám na teplém místě cca 10 minut- to proto aby vzešel kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, nebo kdo zadělává v domácí pekárně tak přendá pak do ní. Vmícháme zbylý cukr, sůl, olej, žloutek a vše zalijeme kváskem. Vypracujeme vláčné a nelepivé těsto a dám na plech vyložený pečící podložkou, nebo pečícím papírem a přímo na plechu těsto rozválíme. Přikryjeme utěrkou a necháme 20 minek kynout.
Švestky pokud již nemáte odpeckujeme a rozpůlíme.. Tvaroh si utřeme s vejcem a cukrem a škrobovou moučkou. Zkoušela jsem bez vajec a jde to také. Změklé máslo dáme do mísy a smícháme s cukrem a hrubou moukou a prsty promneme na drobenku.
Na vykynutý plát rozetřeme tvarohovou nádivku, rozložíme na ni rovnoměrně švestky. Někdo doporučuje švestky dávat řezem nahoru, ale já to dělám přesně naopak :-) Nakonec posypeme drobenou a dáme do předehřáté trouby, pečeme cca na 180 stupňů okolo 40 minut dozlatova.