Search
Filters
Close

Recept - Koláč s citronovým krémem a jahodami

5.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 140g hladká mouka
  • 80g máslo
  • 40g cukr moučka
  • 1ks žloutek
  • kůra z jednoho citronu
  • 2pl smetany

Krém:

  • 90g cukr krupice
  • 150g tvaroh vanička
  • 100ml smetana
  • 100ml citronová šťáva
  • 1ks vejce
  • na ozdobu 500g jahod
  • 1pl šťáva z citronu
  • 30g cukr moučka

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cukr, máslo, mouku, kůru z citronu dáme do mixéru a namixujeme do drobenky. Já použila foodprocesor. Přidáme smetanu a žloutek a promícháme. Vyjmeme a z těsta vypracujeme kouli, zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout na hodinu a nebo na čtvrt hodinky do mrazáku.

Těsto vyndáme a na vál si položíme papír na pečení na něj dáme těsto, které přikryjeme druhým pečícím papírem. Takto přes papír vyválíme, sundáme svrchní papír a těsto vyklopíme do koláčové formy. Natlačíme do krajů a co přebývá odkrojíme. Těsto ve formě dáme do mrazáku na půl hodinky.

Po půl hodině vyndáme dno propícháme vidličkou a dáme na něj papír na pečení na který vsypeme fazole. Pečeme na 180 stupňů v předehřáté troubě cca 10 minutek dozlatova.

Mezitím si připravíme náplň. Vejce, žloutek a cukr šleháme v míse do pěny, přidáme smetanu a šťávu z citronu a promícháme.

Troubu ztlumíme na 170 stupňů a vyjmeme fazole s pečícím papírem. Do předpečeného korpusu ve formě vlijeme náplň, rovnoměrně rozetřeme a pečeme cca 25-30 minut. Necháme vychladit.

Tvaroh vyšleháme s cukrem a natřený na upečený korpus s náplní. Jahody nakrájíme na poloviny a promícháme s cukrem a šťávou z citronu a necháme hodinku macerovat.

Nakonec jahodami poklademe na dort a máme hotovo.

Autor receptu Romča a Martina

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 140g hladká mouka
  • 80g máslo
  • 40g cukr moučka
  • 1ks žloutek
  • kůra z jednoho citronu
  • 2pl smetany

Krém:

  • 90g cukr krupice
  • 150g tvaroh vanička
  • 100ml smetana
  • 100ml citronová šťáva
  • 1ks vejce
  • na ozdobu 500g jahod
  • 1pl šťáva z citronu
  • 30g cukr moučka

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cukr, máslo, mouku, kůru z citronu dáme do mixéru a namixujeme do drobenky. Já použila foodprocesor. Přidáme smetanu a žloutek a promícháme. Vyjmeme a z těsta vypracujeme kouli, zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout na hodinu a nebo na čtvrt hodinky do mrazáku.

Těsto vyndáme a na vál si položíme papír na pečení na něj dáme těsto, které přikryjeme druhým pečícím papírem. Takto přes papír vyválíme, sundáme svrchní papír a těsto vyklopíme do koláčové formy. Natlačíme do krajů a co přebývá odkrojíme. Těsto ve formě dáme do mrazáku na půl hodinky.

Po půl hodině vyndáme dno propícháme vidličkou a dáme na něj papír na pečení na který vsypeme fazole. Pečeme na 180 stupňů v předehřáté troubě cca 10 minutek dozlatova.

Mezitím si připravíme náplň. Vejce, žloutek a cukr šleháme v míse do pěny, přidáme smetanu a šťávu z citronu a promícháme.

Troubu ztlumíme na 170 stupňů a vyjmeme fazole s pečícím papírem. Do předpečeného korpusu ve formě vlijeme náplň, rovnoměrně rozetřeme a pečeme cca 25-30 minut. Necháme vychladit.

Tvaroh vyšleháme s cukrem a natřený na upečený korpus s náplní. Jahody nakrájíme na poloviny a promícháme s cukrem a šťávou z citronu a necháme hodinku macerovat.

Nakonec jahodami poklademe na dort a máme hotovo.

Autor receptu Romča a Martina