Hledat
Filters

Vanilková zmrzlina

Potřebné přísady:
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 125 ml mléka
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone
  • 1/2 vanilkového lusku (mám kvalitního masité lusky)
Postup přípravy:
  1. Do většího hrnce s dvojitým dnem nalijeme mléko a smetanu.Vanilkový lusk podélně rozřízenem, tupou stranou nože vydlabeme semínka a dáme je do mléka. Samotný lusk přidáme též. Mléko se smetanou přivedeme k varu a necháme minutku bublat. Pak odstraníme vydlabaný lusk.
  2. Mezitím si žloutky vyšleháme s cukrem do světle žluté pěny (trvá to asi dvě minutky). Tenkým pramínkem k nim za stáleho šlehání přiléváme všechno horké vanilkové mléko. Směs přelijeme zpět do hrnce, postavíme na plotnu a při mírném plameni metličkou promícháváme a zahříváme, dokud směs nezačne houstnout, což bývá s prvními bublinkami - nečekejte, že bude tuhá jako pudink, směs jen lehce zhoustne ale pokud přejedete prstem po zadní straně lžíce, měla by tam zůstat ohraničená stopa.
  3. Směs přelijeme do misky a přikryjeme potravinářskou folii tak, aby se folie dotýkala celého povrchu - nevytvoří se tak škraloup. Při pokojové teplotě necháme vychadnout a následně vychladíme v lednici alespoň hodinu.
  4. Mascarpone vyšleháme a po částech do něj zašleháme i vanilkovou směs.
  5. Sestavíme zmrzlinovač, zapneme ho a za chodu do něj nalijeme připravenou směs a necháme 15-20 minut míchat.
  6. Zmrzlina se dá konzumovat ihned po umíchání, ale můžeme jí dát dotuhnout do mrazáku, je výborná i po několika dnech - jen je potřeba jí před samotnou konzumací nechat 10 minut povolit na teple, aby se dala servírovat.
  7. Pokud nemáte zmrzlinovač, vyšlehanou směs přelijte do nádoby ke zmražení, vložte do mrazákku a nechte hodinu. Pak vyndejte, prošlehejte a vložte opět do mrazáku. Po další hodině zopakujte a zrmzlinu prošlehejte dohromady 4x.
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist