Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Vázané koláče

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 21 g droždí
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 žloutek s trochou vody na potření
  • moučkový cukr na posypaní

Náplň:

  • 400 g měkkého tvarohu
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 200 g povidel (použila jsem povidla z jablek)
Postup přípravy:
  1. Do nádoby od pekárny dejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko, žloutky a polohrubou mouku. Dále přidejte do jednoho rohu nádoby špetku soli, do druhého rohu nádoby rozdrobte droždí a zasypte ho krupicovým cukrem. Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a pekárnu nechte pracovat.
  2. Zadělání těsta v robotu nebo ručně: Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. No a zadělejte těsto. Podle potřeby přisypávat mouku nebo přilít mléko. Těsto nechte min. hodinu kynout.
  3. Než vykyne těsto, připravte si tvarohovou náplň z tvarohu, moučkového cukru, vejce a vanilkového cukru. Kdo by chtěl, může ještě přidat kůru z citronu. Pak už stačí jen všechny suroviny vymíchat.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, krátce propracujte a vyválejte na plát silný asi 5 mm. Těsto rozkrájejte na čtverce. První čtverce jsem dělala velké asi 10x10 cm. Ze zbylého těsta jsem dělala menší čtverce.
  5. Žloutek rozšlehejte s trochou vody a potřete jim okraje těsta. Do středu těsta naneste lžíci tvaroh a něj dejte lžičku povidel. Protilehlé cípy přeložte a spojte jako šáteček.
  6. Koláče dávejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout. Poté je potřete zbylým žloutkem a koláče dejte na 20 minut péct do předehřáté trouby na 180°C.
  7. Koláče nechte vychladnout a poprašte je moučkovým cukrem.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Metrovka - jednoduchá buchta a krásná

Metrovka - jednoduchá buchta a krásná

Obrázek Jablečný koláč s pomerančovým krémem

Jablečný koláč s pomerančovým krémem

Obrázek Bílkový chlebíček s čokoládovým krémem

Bílkový chlebíček s čokoládovým krémem

Obrázek Jablkový koláč se šlehačkou

Jablkový koláč se šlehačkou

Obrázek Sladký kysnutý tvarohový polmesiac

Sladký kysnutý tvarohový polmesiac

Obrázek Tvarohové řezy se skořicovou polevou

Tvarohové řezy se skořicovou polevou

Obrázek Křehké sádlové koláčky - recept z roku 1936

Křehké sádlové koláčky - recept z roku 1936

TOPlist