Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Vázané koláče

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 21 g droždí
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 žloutek s trochou vody na potření
  • moučkový cukr na posypaní

Náplň:

  • 400 g měkkého tvarohu
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 200 g povidel (použila jsem povidla z jablek)
Postup přípravy:
  1. Do nádoby od pekárny dejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko, žloutky a polohrubou mouku. Dále přidejte do jednoho rohu nádoby špetku soli, do druhého rohu nádoby rozdrobte droždí a zasypte ho krupicovým cukrem. Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a pekárnu nechte pracovat.
  2. Zadělání těsta v robotu nebo ručně: Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. No a zadělejte těsto. Podle potřeby přisypávat mouku nebo přilít mléko. Těsto nechte min. hodinu kynout.
  3. Než vykyne těsto, připravte si tvarohovou náplň z tvarohu, moučkového cukru, vejce a vanilkového cukru. Kdo by chtěl, může ještě přidat kůru z citronu. Pak už stačí jen všechny suroviny vymíchat.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, krátce propracujte a vyválejte na plát silný asi 5 mm. Těsto rozkrájejte na čtverce. První čtverce jsem dělala velké asi 10x10 cm. Ze zbylého těsta jsem dělala menší čtverce.
  5. Žloutek rozšlehejte s trochou vody a potřete jim okraje těsta. Do středu těsta naneste lžíci tvaroh a něj dejte lžičku povidel. Protilehlé cípy přeložte a spojte jako šáteček.
  6. Koláče dávejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout. Poté je potřete zbylým žloutkem a koláče dejte na 20 minut péct do předehřáté trouby na 180°C.
  7. Koláče nechte vychladnout a poprašte je moučkovým cukrem.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Velikonoční beránek podle Radky

Velikonoční beránek podle Radky

Obrázek Šlehačkové řezy rafaelo - hrnečkové

Šlehačkové řezy rafaelo - hrnečkové

Obrázek Moravské koláče - výborné mäkké cesto

Moravské koláče - výborné mäkké cesto

Obrázek Pudinkova buchta s ovocem podle Evičky

Pudinkova buchta s ovocem podle Evičky

Obrázek Švýcarky - Švédské skořicové bulky

Švýcarky - Švédské skořicové bulky

Obrázek Muffiny s čokoládou a ořechy by Romča

Muffiny s čokoládou a ořechy by Romča

Obrázek Pudinkovo-tvarohový nepečený dort od Stáni

Pudinkovo-tvarohový nepečený dort od Stáni

Obrázek Hrníčková bábovka s arašídovým máslem

Hrníčková bábovka s arašídovým máslem

TOPlist