Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Čokoládové lanýže

3.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Zhruba 50 kousků:

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 60 g cukru (může být i méně)
  • 200 g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce rumu
  • kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

POSTUP PŘÍPRAVY:

    Do malého kastrůlku odvažíme smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahříváme na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavíme, přidáme najednou všechnu nalámanou čokoládu, rum a vařečkou mícháme, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložíme do druhého dne do chladu, aby ztuhla.

    Rozložíme na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijeme kakaový prášek. Lžičkou odkrajujeme z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblíme konečky prstů a hned obalíme v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváme všechny čtyři okraje ubrousků a nutíme tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepeme a přendáme do malých papírových košíčků.

Autor receptu Jana Bláhová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Zhruba 50 kousků:

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 60 g cukru (může být i méně)
  • 200 g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce rumu
  • kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

POSTUP PŘÍPRAVY:

    Do malého kastrůlku odvažíme smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahříváme na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavíme, přidáme najednou všechnu nalámanou čokoládu, rum a vařečkou mícháme, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložíme do druhého dne do chladu, aby ztuhla.

    Rozložíme na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijeme kakaový prášek. Lžičkou odkrajujeme z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblíme konečky prstů a hned obalíme v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváme všechny čtyři okraje ubrousků a nutíme tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepeme a přendáme do malých papírových košíčků.

Autor receptu Jana Bláhová