Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Drobenkový koláč

Autor AutordesnaVzkaz
4.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 30 g droždí
  • 3 žloutky (žloutek použijeme pouze na potření)
  • sůl
  • vanilka
  • citrónová kůra

Tvarohová nádivka:

  • 300 g tvarohu
  • 70 g cukru
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • vanilka
  • citrónová kůra
  • sůl

Povidlová nádivka:

  • 300 g švestkových povidel
  • 1 lžička rumu
  • cukr
  • citrónová kůra

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 1 lžíce cukru

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a necháme vykynout. Zatím v míse nahřejeme mouku, přidáme sůl, citrónovou kúru, vanilku, vykynutý kvásek a ohřáté mléko smíchané se 2 žloutky, s tekutým máslem. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.

Připravíme si drobenku a tvarohovou i povidlovou nádivku. Na drobenku smícháme 50 g polohrubé mouky s lžící cukru a 30 gramy másla. Povidlovou nádivku získáme promísením švestkových povidel s cukrem, lžičkou rumu a citrónovou kúrou. Při přípravě tvarohové nádivky utřeme máslo s cukrem, přidáme prolisovaný tvaroh, do pěny ušlehaná vejce, vanilku, citrónovou kůru, sníh z bílků a trochu soli.

Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme na pomoučněný vál kousky, které zaoblíme, shora zploštíme a vytáhneme jejich okraje. Do středu klademe tvarohovou nádivku a spojujeme jako plněné knedlíky. Spojeným místem je pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Poté je pomocí skleničky zploštíme uprostřed, ale okraje necháme přes jeden centimetr široké. Takto nachystané koláčky potřeme žloutkem, do středu dáme povidlovou nádivku a posypeme drobenkou. Necháme naposledy vykynout a upečeme dozlatova.

Autor receptu desna

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 30 g droždí
  • 3 žloutky (žloutek použijeme pouze na potření)
  • sůl
  • vanilka
  • citrónová kůra

Tvarohová nádivka:

  • 300 g tvarohu
  • 70 g cukru
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • vanilka
  • citrónová kůra
  • sůl

Povidlová nádivka:

  • 300 g švestkových povidel
  • 1 lžička rumu
  • cukr
  • citrónová kůra

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 1 lžíce cukru

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a necháme vykynout. Zatím v míse nahřejeme mouku, přidáme sůl, citrónovou kúru, vanilku, vykynutý kvásek a ohřáté mléko smíchané se 2 žloutky, s tekutým máslem. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.

Připravíme si drobenku a tvarohovou i povidlovou nádivku. Na drobenku smícháme 50 g polohrubé mouky s lžící cukru a 30 gramy másla. Povidlovou nádivku získáme promísením švestkových povidel s cukrem, lžičkou rumu a citrónovou kúrou. Při přípravě tvarohové nádivky utřeme máslo s cukrem, přidáme prolisovaný tvaroh, do pěny ušlehaná vejce, vanilku, citrónovou kůru, sníh z bílků a trochu soli.

Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme na pomoučněný vál kousky, které zaoblíme, shora zploštíme a vytáhneme jejich okraje. Do středu klademe tvarohovou nádivku a spojujeme jako plněné knedlíky. Spojeným místem je pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Poté je pomocí skleničky zploštíme uprostřed, ale okraje necháme přes jeden centimetr široké. Takto nachystané koláčky potřeme žloutkem, do středu dáme povidlovou nádivku a posypeme drobenkou. Necháme naposledy vykynout a upečeme dozlatova.

Autor receptu desna