Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Pro 4 střední porce 

Pečená zelenina

  • 800 g brambor
  • 4 velké mrkve
  • 2 střední cibule
  • 3 menší cukety
  • 4 menší bulvy červené řepy
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce bazalky
  • 1/2 lžičky červené papriky 
  • 1/2  lžíce tymiánu
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce oleje

Dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžičky hořcice
  • 1 lžička tmavého balzamica
  • sůl, pepř

Pošírované vejce (na jednu porci)

  • 1 vejce
  • voda
  • kvasný ocet
  • sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Pečená zelenina

Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pekáč s víkem vymažeme lžickou oleje. Brambory oloupeme (nové brambory jen očistíme kartáčkem, jemnou slupku necháme) a nakrájíme na 3mm tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli na tenká kolečka. Řepu oloupeme škrabkou na brambory, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky (tenčí než brambory). Cuketu nakrájíme asi na 1 cm silná půlkolečka. Vše přednáme do mísy, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme hořcici, bazalku, papriku a tymián a všechno promícháme. Ochucenou zeleninu přemístíme do pekáče, zakryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme 60 minut. Pak odstraníme víko a pečeme dalších asi 20 minut do změknutí zeleniny.

Dip

200 g zakysané smetany 2 lžičky hořcice 1 lžička tmavého balzamica sůl, pepř

Všechny ingredience promícháme a necháme vychladit.

Pošírované vejce

Vejce si vyklepneme do menší mističky, ze které půjde dobře přemístit do vody. Vodu přivedeme k varu a následně stáhneme plamen asi na půl výkonu, aby voda neklokotala, ale stoupaly z ní bublinky. Přidáme asi lžíci octa a lžící roztočíme hladinu do menšího víru. Do víru opatrně vyklopíme vajíčko - vír ve vodě způsobí, že bílek hezky obalí žloutek. Vaříme 3 minuty, pak vajíčko děrovanou lžící vyndáme z vody.

Dokončení

baby špenát, polníček či rukola, nebo salát dle chuti tmavé balzamico  ----------------------------------------------- Na talíř rozprostřeme omytý a okapaný baby špenát, zlehka osolíme a zakapeme balzamicem. Na špenátové hnízdo navrstvíme pečenou zeleninu a nahoru dáme pošírované vejce, které osolíme a opepříme. Podáváme s dipem, který si každý strávník dává podle libosti.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Pro 4 střední porce 

Pečená zelenina

  • 800 g brambor
  • 4 velké mrkve
  • 2 střední cibule
  • 3 menší cukety
  • 4 menší bulvy červené řepy
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce bazalky
  • 1/2 lžičky červené papriky 
  • 1/2  lžíce tymiánu
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce oleje

Dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžičky hořcice
  • 1 lžička tmavého balzamica
  • sůl, pepř

Pošírované vejce (na jednu porci)

  • 1 vejce
  • voda
  • kvasný ocet
  • sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Pečená zelenina

Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pekáč s víkem vymažeme lžickou oleje. Brambory oloupeme (nové brambory jen očistíme kartáčkem, jemnou slupku necháme) a nakrájíme na 3mm tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli na tenká kolečka. Řepu oloupeme škrabkou na brambory, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky (tenčí než brambory). Cuketu nakrájíme asi na 1 cm silná půlkolečka. Vše přednáme do mísy, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme hořcici, bazalku, papriku a tymián a všechno promícháme. Ochucenou zeleninu přemístíme do pekáče, zakryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme 60 minut. Pak odstraníme víko a pečeme dalších asi 20 minut do změknutí zeleniny.

Dip

200 g zakysané smetany 2 lžičky hořcice 1 lžička tmavého balzamica sůl, pepř

Všechny ingredience promícháme a necháme vychladit.

Pošírované vejce

Vejce si vyklepneme do menší mističky, ze které půjde dobře přemístit do vody. Vodu přivedeme k varu a následně stáhneme plamen asi na půl výkonu, aby voda neklokotala, ale stoupaly z ní bublinky. Přidáme asi lžíci octa a lžící roztočíme hladinu do menšího víru. Do víru opatrně vyklopíme vajíčko - vír ve vodě způsobí, že bílek hezky obalí žloutek. Vaříme 3 minuty, pak vajíčko děrovanou lžící vyndáme z vody.

Dokončení

baby špenát, polníček či rukola, nebo salát dle chuti tmavé balzamico  ----------------------------------------------- Na talíř rozprostřeme omytý a okapaný baby špenát, zlehka osolíme a zakapeme balzamicem. Na špenátové hnízdo navrstvíme pečenou zeleninu a nahoru dáme pošírované vejce, které osolíme a opepříme. Podáváme s dipem, který si každý strávník dává podle libosti.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty