Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Španělský ptáček

4.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Pro 4 osoby:

  • 4 plátky hovězí kýty (á 150g)
  • 2 natvrdo uvařená vejce (stačí jedno a do každého ptáčku dát čtvrtku)
  • 2 sterilované okurky
  • 100 ml láku z okurek
  • 5 zarovnaných lžic plnotučné hořcice (4 do ptáčků a 1 do omáčky)
  • 4 střední cibule (1 do ptáčků, 3 do omáčky)
  • 100 g špeku
  • 80 g gothajského salámu
  • sůl, pepř
  • 1 l vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g sádla

POSTUP PŘÍPRAVY:

Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořcice. Na plátek naskládáme asi 10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje (špalíček), půlku vejce (vařili jsme to s půlkou vejce, jak je vidět i na fotce, ale stačila by i čtvrtina), půlku podélně rozkrojené okurky a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.

V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek (zbylý, který se nedal do ptáčků), orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořcici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhenem oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.

Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek. Šťávu dochutíme solí a pepřem (já nechala tak, jak byla, hořčice, lák a sůl z masa  byla tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí rozmixovala).

Podáváme s rýží.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Pro 4 osoby:

  • 4 plátky hovězí kýty (á 150g)
  • 2 natvrdo uvařená vejce (stačí jedno a do každého ptáčku dát čtvrtku)
  • 2 sterilované okurky
  • 100 ml láku z okurek
  • 5 zarovnaných lžic plnotučné hořcice (4 do ptáčků a 1 do omáčky)
  • 4 střední cibule (1 do ptáčků, 3 do omáčky)
  • 100 g špeku
  • 80 g gothajského salámu
  • sůl, pepř
  • 1 l vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g sádla

POSTUP PŘÍPRAVY:

Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořcice. Na plátek naskládáme asi 10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje (špalíček), půlku vejce (vařili jsme to s půlkou vejce, jak je vidět i na fotce, ale stačila by i čtvrtina), půlku podélně rozkrojené okurky a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.

V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek (zbylý, který se nedal do ptáčků), orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořcici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhenem oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.

Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek. Šťávu dochutíme solí a pepřem (já nechala tak, jak byla, hořčice, lák a sůl z masa  byla tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí rozmixovala).

Podáváme s rýží.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty