Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Špenátové rizoto s grilovanou treskou Skrei

V tomto receptu neuvádím přesné množství surovin, jelikož jsme vařili „podle oka“. 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Špenátové pesto:

  • 1 hrnek čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • hrst kešu oříšků
  • olivový olej
  • strouhaný parmezán
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva (nemusí být) Rizoto:
  • 1 hrnek rýže na rizoto (Arborio)
  • ½ cibule
  • bílé víno
  • zeleninový vývar
  • parmezán
  • špenátové pesto
  • citron
  • + ryba, citronová šťáva a kůra

POSTUP PŘÍPRAVY:

1. Připravte si pesto. (Ve většině receptů se uvádí, že je potřeba spařit lístky špenátu, ale já to nedělám, navíc většinou pesto dělám už z povadlejších lístků, které se nehodí na talíř. Perfektně to funguje i s polníčkem, rukolou, bazalkou.) V mixéru nasekejte lístky špenátu s oříšky. Parmezán nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte ke směsi a přilévejte olivový olej (chceme spíš hustší směs), dochuťte citronovou šťávou (není potřeba), solí a pepřem. 

2. Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a lehce orestujte. Zalijte bílým vínem, jakmile se alkohol odpaří, přidejte rýži (neproplachujeme) a za stálého míchání restujte (cca 2 minuty). Podlijte zeleninovým vývarem (anebo vodou). Rizoto hlídejte, míchejte a podlévejte.  3. Když je rýže měkká (al dente), přidejte nastrouhaný parmezán, promíchejte a přidejte špenátové pesto. V případě potřeby dochuťte solí, pepřem.

4. Rybu můžete připravit na grilu, pánvi anebo péct v troubě. Záleží čistě na Vaší chuti. My tresku připravovali jen s pár kapkami citronové šťávy, solí a pepřem.

Tip: Špenátové rizoto je výborné samo o sobě a ryba není potřeba, prostě si jen udělejte rizoto a přidejte hoblinky parmazánu, určitě Vás to taky uspokojí.

Autor receptu: Ivana Reich

V tomto receptu neuvádím přesné množství surovin, jelikož jsme vařili „podle oka“. 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Špenátové pesto:

  • 1 hrnek čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • hrst kešu oříšků
  • olivový olej
  • strouhaný parmezán
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva (nemusí být) Rizoto:
  • 1 hrnek rýže na rizoto (Arborio)
  • ½ cibule
  • bílé víno
  • zeleninový vývar
  • parmezán
  • špenátové pesto
  • citron
  • + ryba, citronová šťáva a kůra

POSTUP PŘÍPRAVY:

1. Připravte si pesto. (Ve většině receptů se uvádí, že je potřeba spařit lístky špenátu, ale já to nedělám, navíc většinou pesto dělám už z povadlejších lístků, které se nehodí na talíř. Perfektně to funguje i s polníčkem, rukolou, bazalkou.) V mixéru nasekejte lístky špenátu s oříšky. Parmezán nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte ke směsi a přilévejte olivový olej (chceme spíš hustší směs), dochuťte citronovou šťávou (není potřeba), solí a pepřem. 

2. Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a lehce orestujte. Zalijte bílým vínem, jakmile se alkohol odpaří, přidejte rýži (neproplachujeme) a za stálého míchání restujte (cca 2 minuty). Podlijte zeleninovým vývarem (anebo vodou). Rizoto hlídejte, míchejte a podlévejte.  3. Když je rýže měkká (al dente), přidejte nastrouhaný parmezán, promíchejte a přidejte špenátové pesto. V případě potřeby dochuťte solí, pepřem.

4. Rybu můžete připravit na grilu, pánvi anebo péct v troubě. Záleží čistě na Vaší chuti. My tresku připravovali jen s pár kapkami citronové šťávy, solí a pepřem.

Tip: Špenátové rizoto je výborné samo o sobě a ryba není potřeba, prostě si jen udělejte rizoto a přidejte hoblinky parmazánu, určitě Vás to taky uspokojí.

Autor receptu: Ivana Reich