Dýňové rolky se skořicí, mletým zázvorem a muškátovým oříškem
Potřebné přísady:
Těsto (12ks):
40 g másla
40 g cukru krupice
75 g dýňového pyré
225 g hladké mouky
4 g sušeného droždí nebo 15 g čerstvého
1 vejce
špetka soli
+ máslo na vymazání formy
Náplň:
50 g cukru krupice,
2 lžíce másla
1 lžička skořice
½ lžičky mletého zázvoru
špetka mletého muškátového oříšku
Poleva:
50 g cukru moučka
20 g krémového sýra (Gervais, Buko, Lučina)
1 lžíce másla
Postup přípravy:
1. V míse utřete máslo s cukrem, špetkou soli a vajíčkem. Přidejte dýňové pyré, mouku a droždí a hněťte asi 10 minut (v elektrickém robotu na nejnižší otáčky), těsto musí být pěkně pružné a hladké. Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
2. Připravte si náplň – rozpusťte máslo, přidejte cukr, sýr a koření a míchejte do hladké konzistence.
3. Na pomoučeném vále rozválejte těsto na obdélník, který potřete připravenou skořicovou směsí (na jedné z delších stran nechte asi 3 cm volné a těsto srolujte tak, aby byl nepotřený okraj zespoda.
4. Za rolované těsto nakrájejte na 2 až 3 cm tlusté plátky, které vyskládejte do zapékací mísy, formy či menšího pekáčku s centimetrovými odstupy. Nechte ještě chvíli kynout (10 – 15 minut) a pečte asi 25 minut při 180 °C. Nechte vychladnout.
5. Polevu připravte z rozpuštěného másla smíchaného s cukrem a krémovým sýrem.