Jahodový sirup
Potřebné přísady:
- 1 kg zralých jahod
- 700 g cukru krystal
- 1 citron (šťáva)
- 250 ml vody
Postup přípravy:
- Jahody očisti, zbav stopek a nakrájej na poloviny či čtvrtky.
- Dej je do velkého hrnce, přidej vodu a povař 10 minut – až pustí šťávu a změknou.
- Propasíruj jahody přes jemné sítko nebo plátýnko – vymačkej co nejvíc šťávy.
- Do získané šťávy přidej cukr a šťávu z citronu.
- Zahřívej na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí, poté ještě 5–10 minut povař, aby sirup mírně zhoustl.
- Nalij do čistých, vyvařených lahví a dobře uzavři.
- Tipy:
- Uchovávej v lednici (vydrží cca 3 týdny), nebo steriluj 15 minut při 80 °C.
- Můžeš přidat i pár lístků máty nebo meduňky pro osvěžující chuť.
Ostatní
Mohlo by se Vám líbit