Kachnička s třemi druhy knedlíků a dvěma druhy zelí
Potřebné přísady:KARLOVARSKÝ KNEDLÍK:
- 5 vajec
- 850g rohlík nebo houska - ( jakékoli bílé pečivo)
- 520 ml mléko
- špetka soli
- petrželka
- hrubá mouka cca 310g
BRAMBOROVÝ KNEDLÍK:
- 500g brambor uvařených ve slupce
- 1 ks vejce
- sůl
- 100g krupice
- 3 lžíce bramborového škrobu
- 100g hrubé mouky
HOUSKOVÝ KNEDLÍK:
- 500g hrubá mouka
- 2- 3 dc vlažné mléko
- sůl
- 25g droždí
- špetička cukru
KACHNA:
- kachna
- med
- sůl
- tymián
- jablko
ČERVENÉ ZELÍ:
- sterilované červené zelí
- olej
- cibule
- sůl
- cukr
- mouka
BÍLÉ ZELÍ:
- sterilované bílé zelí
- olej
- cibule
- sůl
- cukr
- mouka
Postup přípravy:
- KACHNA:
- Kachnu osolíme zvenku i zevnitř. Dovnitř do kachny vložíme jablko. Kachnu potřeme důkladně medem a posypeme tymiánem - ( pokud nemáte tymián rádi, můžete tuto ingredienci klidně vynechat) Kachnu podlijeme vodou a dáme péct. Pečeme pozvolna cca 2,5 hodiny a poléváme výpekem. Občas potřeme znovu medem.
- KARLOVARSKÝ KNEDLÍK:
- Rohlíky nakrájíme na kostičky. Já používám již předem nakrájené a proschlé je to tak lepší, ale není to nutnost. Rohlíkové kostičky namočíme mlékem a jakoby vyždímáme v ruce. Vejce rozdělíme na bílky a na žloutky. Do mističky kde máme žloutky přidáme mléko a sůl s špetku muškátového květu a prošleháme, dále přidáváme mouku až máme krásné těsto. Do nakrájených kostiček nasáklých mlékem přidáme pettržel a již připravené těsto a promícháme. Z bílků si vyšleháme pevný tuhý sníh. To, že je sníh správně ušlehán poznáme tak, že nádobu s vyšlehaným sněhem otočíme a sníh nám krásně drží. Vyšlehaný sníh opatrně přidáme k těstu. Vytvarujeme knedlíky - můžete pomocí folie. Hotovo dáme vařit cca 20 min.
- BRAMBOROVÝ KNEDLÍK:
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka a necháme vychladnout. Oloupeme a nastrouháme. Všechny suroviny potřebné na knedlík smícháme a propracujeme. Utvoříme knedlíky a vaříme v osolené vodě cca 20min.
- HOUSKOVÝ KNEDLÍK:
- Do domácí pekárny dáme nejprve suroviny, které jsou tekuté pak mouku a na jednu stranu droždí s cukrem a na druhou sůl. Pokud nemáte domácí pekárnu zaděláváme klasicky vůbec nevadí. Zapneme na program těsto a necháme pracovat pekárnu. Po vykynutí s těsta válíme na pomoučnéném válu knedlíky, které buď vaříme v osolené vodě a nebo na páře. Ve vodě cca 18 min v páře to trvá déle, ale jsou úžasné.
- ČERVENÉ A BÍLÉ ZELÍ:
- Na oleji zpěníme cibulku a osmažíme dosklovata. Na cibulku dáme zelí s polovinou nálevu a přidáme sklenici vody. Dusíme doměka. Pocukrujeme a osolíme. Bokem si uděláme záklepku - 3 lžíce hladké mouky rozšleháme s trochou vody a záklepkou zahustíme. Kdo nechce zahustěné nemusí a může zelí nechat jen tak.
Hlavní jídla
Mohlo by se Vám líbit