Předehřej troubu na 175 °C. Připrav si tři kulaté dortové formy o průměru 20 cm – vymaž je tukem a vysyp moukou.
V jedné větší míse ušlehej máslo s krupicovým a třtinovým cukrem do pěny. Postupně po jednom přidávej vejce a po každém dobře promíchej. Nakonec přidej vanilkový extrakt.
V jiné míse smíchej mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Tyto suché přísady pak střídavě přidávej k máslové směsi – nejdřív trochu suchých, pak trochu kávy s mlékem, a tak dál. Míchej jen tolik, aby se vše spojilo.
Těsto rovnoměrně rozděl do forem, uhlaď povrch a dej péct na 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nech 10 minut chladnout ve formách, pak opatrně vyklop na mřížku a nech úplně vychladnout.
Příprava máslového krému:
Máslo vyšlehej do krémové konzistence. Postupně přisypávej moučkový cukr a šlehej, dokud nevznikne hladký krém. Poté vmíchej karamelovou omáčku, kávu, smetanu a vanilku. Šlehej, až bude krém nadýchaný a jemný.
Sestavení dortu:
Na servírovací tác polož první plát dortu, potřete ho vrstvou máslového krému. Přidej další korpus, znovu namaž krémem a takto pokračuj i s poslední vrstvou. Nakonec celý dort potři zbylým krémem po stranách i nahoře. Na závěr posypej vršek kakaem.