Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Karamelovo-kávový dort s máslovým krémem

Potřebné přísady:
  • Na korpus:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 hrnek vychladlé uvařené kávy
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Na karamelovo-kávový máslový krém:
  • 1 hrnek másla (změklého)
  • 4 hrnky moučkového cukru
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/4 hrnku karamelové omáčky
  • 2 lžíce vychladlé uvařené kávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Na ozdobu:
  • Kakaový prášek na poprášení
Postup přípravy:
  1. Příprava těsta:
  2. Předehřej troubu na 175 °C. Připrav si tři kulaté dortové formy o průměru 20 cm – vymaž je tukem a vysyp moukou.
  3. V jedné větší míse ušlehej máslo s krupicovým a třtinovým cukrem do pěny. Postupně po jednom přidávej vejce a po každém dobře promíchej. Nakonec přidej vanilkový extrakt.
  4. V jiné míse smíchej mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Tyto suché přísady pak střídavě přidávej k máslové směsi – nejdřív trochu suchých, pak trochu kávy s mlékem, a tak dál. Míchej jen tolik, aby se vše spojilo.
  5. Těsto rovnoměrně rozděl do forem, uhlaď povrch a dej péct na 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nech 10 minut chladnout ve formách, pak opatrně vyklop na mřížku a nech úplně vychladnout.
  6. Příprava máslového krému:
  7. Máslo vyšlehej do krémové konzistence. Postupně přisypávej moučkový cukr a šlehej, dokud nevznikne hladký krém. Poté vmíchej karamelovou omáčku, kávu, smetanu a vanilku. Šlehej, až bude krém nadýchaný a jemný.
  8. Sestavení dortu:
  9. Na servírovací tác polož první plát dortu, potřete ho vrstvou máslového krému. Přidej další korpus, znovu namaž krémem a takto pokračuj i s poslední vrstvou. Nakonec celý dort potři zbylým krémem po stranách i nahoře. Na závěr posypej vršek kakaem.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Závin z pomazánkového másla -  neskutečná rychlovka

Závin z pomazánkového másla - neskutečná rychlovka

Obrázek Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

TOPlist