Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Karamelovo-kávový dort s máslovým krémem

Potřebné přísady:
  • Na korpus:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 hrnek vychladlé uvařené kávy
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Na karamelovo-kávový máslový krém:
  • 1 hrnek másla (změklého)
  • 4 hrnky moučkového cukru
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/4 hrnku karamelové omáčky
  • 2 lžíce vychladlé uvařené kávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Na ozdobu:
  • Kakaový prášek na poprášení
Postup přípravy:
  1. Příprava těsta:
  2. Předehřej troubu na 175 °C. Připrav si tři kulaté dortové formy o průměru 20 cm – vymaž je tukem a vysyp moukou.
  3. V jedné větší míse ušlehej máslo s krupicovým a třtinovým cukrem do pěny. Postupně po jednom přidávej vejce a po každém dobře promíchej. Nakonec přidej vanilkový extrakt.
  4. V jiné míse smíchej mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Tyto suché přísady pak střídavě přidávej k máslové směsi – nejdřív trochu suchých, pak trochu kávy s mlékem, a tak dál. Míchej jen tolik, aby se vše spojilo.
  5. Těsto rovnoměrně rozděl do forem, uhlaď povrch a dej péct na 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nech 10 minut chladnout ve formách, pak opatrně vyklop na mřížku a nech úplně vychladnout.
  6. Příprava máslového krému:
  7. Máslo vyšlehej do krémové konzistence. Postupně přisypávej moučkový cukr a šlehej, dokud nevznikne hladký krém. Poté vmíchej karamelovou omáčku, kávu, smetanu a vanilku. Šlehej, až bude krém nadýchaný a jemný.
  8. Sestavení dortu:
  9. Na servírovací tác polož první plát dortu, potřete ho vrstvou máslového krému. Přidej další korpus, znovu namaž krémem a takto pokračuj i s poslední vrstvou. Nakonec celý dort potři zbylým krémem po stranách i nahoře. Na závěr posypej vršek kakaem.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Recept - Hruškový koláč s mandlovým krémem

Recept - Hruškový koláč s mandlovým krémem

Obrázek Tvarohová buchta z domácí pekárny

Tvarohová buchta z domácí pekárny

Obrázek Jablečná roláda - výborná a bez tuku

Jablečná roláda - výborná a bez tuku

Obrázek Kynuté koláčky - svatební či posvícenské

Kynuté koláčky - svatební či posvícenské

Obrázek Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

Obrázek Sypaný jablečný koláč se strouhaným perníkem podle paní Jany

Sypaný jablečný koláč se strouhaným perníkem podle paní Jany

Obrázek Domácí rustikální jahodová galetka

Domácí rustikální jahodová galetka

TOPlist