Search
Filters
Close

Recept - Tartaletky od Ivanky

Tartaletky, velké možnosti různého plnění, co kdo má rád. Těsto je linecké, to každý zná a tady je s lemon curd - citronový krém, přelitý ganache + ovoce.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Linecké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany
  • 200 g másla
  • citronová kůra

Lemon curd:

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citrónové šťávy
  • 50 g másla
  • kůra ze 2 bio citrónů jemně nastrouhané

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout

Vyválíme, vykrajujeme tvary, upečeme.

Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence husté kaše. Takto čerstvý krém, můžete hned použít, nebo uzavřený uskladnit v lednici až dva týdny. Ganache: 1:1 150 g hořké kvalitní čokolády (já používám i mléčnou a bílou, vždy ale co nejvíc víceprocentní), 150 g smetana na šlehání s obsahem více jak 30 % tuku Pracovní postup Do rendlíčku nalijeme smetanu a ohřejeme ji těsně pod bod varu. Jakmile se začnou objevovat na povrchu bublinky, stáhneme rendlík z plotýnky. Mezitím si nasekáme čokoládu na malé kusy. Pokud používáme čokoládové pecky, tuhle práci máme ušetřenou. Nasekanou čokoládu vsypeme do horké smetany a necháme zhruba pět minut odpočinout. V tuto chvíli horká smetana působí teplem na čokoládu, která se rozpouští, zatímco smetana se ochlazuje. Po pěti minutách si k ruce vezmeme metlu a směs vyšleháme. Metlu vložíme doprostřed rendlíku a ručně šleháme dokola v postupně se zvětšujících kruzích, v jednom směru, nemusíme spěchat. Výsledkem je lesklá, hustá poleva, nazývaná ganache. Hotovou ganache necháme zchladit, až začne houstnout. V ten okamžik ji použijeme na glazování cukroví, potažené necháme ztuhnout při pokojové teplotě.

Autor Ivana Mařanová

Tartaletky, velké možnosti různého plnění, co kdo má rád. Těsto je linecké, to každý zná a tady je s lemon curd - citronový krém, přelitý ganache + ovoce.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Linecké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany
  • 200 g másla
  • citronová kůra

Lemon curd:

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citrónové šťávy
  • 50 g másla
  • kůra ze 2 bio citrónů jemně nastrouhané

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout

Vyválíme, vykrajujeme tvary, upečeme.

Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence husté kaše. Takto čerstvý krém, můžete hned použít, nebo uzavřený uskladnit v lednici až dva týdny. Ganache: 1:1 150 g hořké kvalitní čokolády (já používám i mléčnou a bílou, vždy ale co nejvíc víceprocentní), 150 g smetana na šlehání s obsahem více jak 30 % tuku Pracovní postup Do rendlíčku nalijeme smetanu a ohřejeme ji těsně pod bod varu. Jakmile se začnou objevovat na povrchu bublinky, stáhneme rendlík z plotýnky. Mezitím si nasekáme čokoládu na malé kusy. Pokud používáme čokoládové pecky, tuhle práci máme ušetřenou. Nasekanou čokoládu vsypeme do horké smetany a necháme zhruba pět minut odpočinout. V tuto chvíli horká smetana působí teplem na čokoládu, která se rozpouští, zatímco smetana se ochlazuje. Po pěti minutách si k ruce vezmeme metlu a směs vyšleháme. Metlu vložíme doprostřed rendlíku a ručně šleháme dokola v postupně se zvětšujících kruzích, v jednom směru, nemusíme spěchat. Výsledkem je lesklá, hustá poleva, nazývaná ganache. Hotovou ganache necháme zchladit, až začne houstnout. V ten okamžik ji použijeme na glazování cukroví, potažené necháme ztuhnout při pokojové teplotě.

Autor Ivana Mařanová