Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Vdolky na pole

Vdolečky se pekly při žních a nosily se na pole k obědu. Většinou se jedly suché a zapíjely se bílou kávou nebo mlékem.

Potřebné přísady:
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 1 droždí
  • 5 lžic cukru
  • 250–300 ml vlažného mléka
  • 6 dkg másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • citrónová kůra z 1/2 citronu
  • sádlo na smažení vdolků
Postup přípravy:
  1. V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku se solí, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, rum, zbytek mléka a rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme na lehce pomoučněném vále plát silný 1-1,5 cm. Pomocí hrnečku vykrojíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme je 20 minut vykynout. Do pekáčku dáme rozpustit sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek. Vdolky dáme do pekáčku a pečeme při 190 °C. Vdolky jednou obrátíme a pečeme do zlaté barvy. Hotové můžeme mazat povidly, marmeládou, sypat tvarohem a cukrem.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Křehoučké rohlíčky ze zakysané smetany

Křehoučké rohlíčky ze zakysané smetany

Obrázek Tradiční české koláčky od Věrušky

Tradiční české koláčky od Věrušky

Obrázek Zitiny borůvkové rezy - neskutočne dobré

Zitiny borůvkové rezy - neskutočne dobré

Obrázek Pařížské řezy - v jednoduchosti je kouzlo

Pařížské řezy - v jednoduchosti je kouzlo

Obrázek Kynuté koláče - s mákem a švestkami

Kynuté koláče - s mákem a švestkami

Obrázek Míša řezy - odlehčená verze

Míša řezy - odlehčená verze

Obrázek Mini kremrolky s jablkovým sněhem

Mini kremrolky s jablkovým sněhem

TOPlist