Search
Filters
Close

Kváskový chléb by Romča

Ingredience

Rozkvas

  • 2x polévková lžíce kvásku
  • 130ml vody
  • 65g žitné mouky - nejlépe chlebová
  • 65g pšeničné chlebové

Na chleba

  • 480g chlebová pšeničná
  • 240g rozkvasu
  • 280ml voda
  • 10g sůl
  • 1-2 lžičky kmínu - podle chuti

Postup přípravy

KAMIL

Chléb který se jmenuje po kvásku.

Rozkvas

Nejprve si uděláme rozkvas. Bude kvasit cca 8 hodin a tak s tím počítejte.

Připravte si velkou sklenici s víčkem. Nalijte do sklenice potřebné množství vody viz. Ingredience na rozkvas. A přidejte kvásek, rozmíchejte a postupně přidávejte odvážené množství mouky. Důkladně promíchejte a nechte zhruba 8 hodin pracovat.

Chleba

Po osmi hodinách máme rozkvas hotový, poznáme to tak, že dvojnásobku svůj objem a vidíme jak jsou v něm všude bublinky. Odebereme 240g rozkvasu do mísy od hnětače a zbytek odebereme do sklenice kde máme náš kvásek, promícháme a vložíme zpět do lednice na další pečení.

Do mísy k rozkvasu dáme vodu, promícháme, přidáme mouku a vařečkou důkladně promícháme tak, aby jsme nikde neměli zbytky suché mouky. Necháme 30 minut, přilryté například igelitkou odpočívat. Po půl hodině přidáme sůl a kmín a necháme pracovat robot. Nejdříve 10 minut na stupeň jedna a potom na stupeň 2 další 2 minuty

Přikrýjeme utěrkou a poklicî a necháme 40 minut odpočívat. Potom v mîse těsto jako překládáme ze strany na stranu a opět necháme 40 minut odpočívat. Dohromady tedy těsto odpočívalo 80 minut.

Teď nasypeme trochu chlebové pšeničné mouky na vál a stěrkou vyndáme těsto a několikrát opět překládáme. Vypracuje rukama požadovaný tvar chleba a dám do nádoby vyložené pečícím papírem na 1.5-2 hodiny kynout do tepla. Posypu solamylem, ale když nemám i moukou, přikryji utěrkou.

Pečení

Po vykynutí dám do trouby plech na kterém budu chléb péct a troubu předehřejeme i s plechem na 250 stupňů, vyndám plech přendáme na něj chléb i s pečícím papírem, nařežu nožem nebo kdo má žiletkou, přikrytí alobalem a peču na 250 stupňů 15 minut. Potom troubu otevřu na minutu, snížíme teplotu na 170 stupňů, sundám z chleba alobal a peču 30-45 minut. Hlídam barvu, pokud by byl moc tmavý ještě ho přikrytí alobalem. Po upečení dám vychladnout na mřížku, nekrájet teplý.

Postup jak založit kvásek najdete na YouTube- návodu je mnoho.

Autor receptu Romča

Ingredience

Rozkvas

  • 2x polévková lžíce kvásku
  • 130ml vody
  • 65g žitné mouky - nejlépe chlebová
  • 65g pšeničné chlebové

Na chleba

  • 480g chlebová pšeničná
  • 240g rozkvasu
  • 280ml voda
  • 10g sůl
  • 1-2 lžičky kmínu - podle chuti

Postup přípravy

KAMIL

Chléb který se jmenuje po kvásku.

Rozkvas

Nejprve si uděláme rozkvas. Bude kvasit cca 8 hodin a tak s tím počítejte.

Připravte si velkou sklenici s víčkem. Nalijte do sklenice potřebné množství vody viz. Ingredience na rozkvas. A přidejte kvásek, rozmíchejte a postupně přidávejte odvážené množství mouky. Důkladně promíchejte a nechte zhruba 8 hodin pracovat.

Chleba

Po osmi hodinách máme rozkvas hotový, poznáme to tak, že dvojnásobku svůj objem a vidíme jak jsou v něm všude bublinky. Odebereme 240g rozkvasu do mísy od hnětače a zbytek odebereme do sklenice kde máme náš kvásek, promícháme a vložíme zpět do lednice na další pečení.

Do mísy k rozkvasu dáme vodu, promícháme, přidáme mouku a vařečkou důkladně promícháme tak, aby jsme nikde neměli zbytky suché mouky. Necháme 30 minut, přilryté například igelitkou odpočívat. Po půl hodině přidáme sůl a kmín a necháme pracovat robot. Nejdříve 10 minut na stupeň jedna a potom na stupeň 2 další 2 minuty

Přikrýjeme utěrkou a poklicî a necháme 40 minut odpočívat. Potom v mîse těsto jako překládáme ze strany na stranu a opět necháme 40 minut odpočívat. Dohromady tedy těsto odpočívalo 80 minut.

Teď nasypeme trochu chlebové pšeničné mouky na vál a stěrkou vyndáme těsto a několikrát opět překládáme. Vypracuje rukama požadovaný tvar chleba a dám do nádoby vyložené pečícím papírem na 1.5-2 hodiny kynout do tepla. Posypu solamylem, ale když nemám i moukou, přikryji utěrkou.

Pečení

Po vykynutí dám do trouby plech na kterém budu chléb péct a troubu předehřejeme i s plechem na 250 stupňů, vyndám plech přendáme na něj chléb i s pečícím papírem, nařežu nožem nebo kdo má žiletkou, přikrytí alobalem a peču na 250 stupňů 15 minut. Potom troubu otevřu na minutu, snížíme teplotu na 170 stupňů, sundám z chleba alobal a peču 30-45 minut. Hlídam barvu, pokud by byl moc tmavý ještě ho přikrytí alobalem. Po upečení dám vychladnout na mřížku, nekrájet teplý.

Postup jak založit kvásek najdete na YouTube- návodu je mnoho.

Autor receptu Romča