Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Ořechový dort

Doba pečení cca 45 minut 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto: 

  • 200g cukr krupice 
  • 1ks vanilkový cukr 
  • 10 vajec - oddělíme bílky a žloutky 
  • 20g másla - na vymazání formy 
  • Hrubá mouka na vysypání formy 
  • 300g mletých vlašských ořechů 
  • 2 kávové lžičky mleté kávy 

Náplň:

  • 149g vanilkový cukr 
  • 160g máslo 
  • 270g mleté vlašské ořechy 
  • 250ml mléka 

Krém:

  • 75g cukr moučka 
  • 150g másla 
  • 2ks vanilkový cukr 
  • 20g hladká mouka 
  • 370ml mléka 
  • 3 žloutky 
  • Mleté vlašské ořechy na dozdobení 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto:

Troubu si předehřejeme na cca 180 stupňů - začneme připravovat těsto. Oba cukry dáme do mísy, přidáme žloutky a utřeme do pěny. Bílky v jiné míse našleháme na sníh. Do mísy kde jsme našlehali cukr se žloutky ořidáme ořechy, mletou kávu zamícháme a opatrně začneme vmíchávat sníh z bílků. 

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto a dáme péct na cca 45 minut. 

Po upečení korpus vyndáme, necháme lehce vychladnout. Pak vyjmeme a dáme dochkadnout na mřížku. 

Náplň: 

Zatím co se nám korpus peče, připravíme náplň. 

Cukr a máslo opět utřeme do pěny. Mléko dáme do kastrolku a dáme vařit, když mléko začne bublat, přidáme ořechy, zamícháme a dáme bokem chladnout. 

Po vychladnutí smícháme s utřeným máslem a dáme odstát. 

Krém:

Teď si připravíme krém. Máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme do hladka. 

Mléko dáme do kastrolku, přidáme mouku, důkladně promícháme metličkou a svaříme. Odstavíme a postupně vmícháváme žloutky a neustále mícháme až do úplného vychladnutí. Když je směs vychladlá začneme ji po lžičkách postupně vmíchávat do máslového krému. 

Vychladlý korpus rozřízneme a spodní část potřeme náplní. Přiklopíme horním dílem a ze korpus nahoře i ze stran dort potřeme krémem. Dort potřený krémem posypeme, obalíme mletými ořechy. 

Vršek dordobíme krémem, který dáme do cukrářského sáčku s obdobnou trubičkou. 

Hotovo, dort dáme do krabice a necháme v lednici do druhého dne uležet. 

Autor Martina 

Doba pečení cca 45 minut 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto: 

  • 200g cukr krupice 
  • 1ks vanilkový cukr 
  • 10 vajec - oddělíme bílky a žloutky 
  • 20g másla - na vymazání formy 
  • Hrubá mouka na vysypání formy 
  • 300g mletých vlašských ořechů 
  • 2 kávové lžičky mleté kávy 

Náplň:

  • 149g vanilkový cukr 
  • 160g máslo 
  • 270g mleté vlašské ořechy 
  • 250ml mléka 

Krém:

  • 75g cukr moučka 
  • 150g másla 
  • 2ks vanilkový cukr 
  • 20g hladká mouka 
  • 370ml mléka 
  • 3 žloutky 
  • Mleté vlašské ořechy na dozdobení 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto:

Troubu si předehřejeme na cca 180 stupňů - začneme připravovat těsto. Oba cukry dáme do mísy, přidáme žloutky a utřeme do pěny. Bílky v jiné míse našleháme na sníh. Do mísy kde jsme našlehali cukr se žloutky ořidáme ořechy, mletou kávu zamícháme a opatrně začneme vmíchávat sníh z bílků. 

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto a dáme péct na cca 45 minut. 

Po upečení korpus vyndáme, necháme lehce vychladnout. Pak vyjmeme a dáme dochkadnout na mřížku. 

Náplň: 

Zatím co se nám korpus peče, připravíme náplň. 

Cukr a máslo opět utřeme do pěny. Mléko dáme do kastrolku a dáme vařit, když mléko začne bublat, přidáme ořechy, zamícháme a dáme bokem chladnout. 

Po vychladnutí smícháme s utřeným máslem a dáme odstát. 

Krém:

Teď si připravíme krém. Máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme do hladka. 

Mléko dáme do kastrolku, přidáme mouku, důkladně promícháme metličkou a svaříme. Odstavíme a postupně vmícháváme žloutky a neustále mícháme až do úplného vychladnutí. Když je směs vychladlá začneme ji po lžičkách postupně vmíchávat do máslového krému. 

Vychladlý korpus rozřízneme a spodní část potřeme náplní. Přiklopíme horním dílem a ze korpus nahoře i ze stran dort potřeme krémem. Dort potřený krémem posypeme, obalíme mletými ořechy. 

Vršek dordobíme krémem, který dáme do cukrářského sáčku s obdobnou trubičkou. 

Hotovo, dort dáme do krabice a necháme v lednici do druhého dne uležet. 

Autor Martina