Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Pletený košík z těsta

Potřebné přísady:
  • 200g chlebové mouky
  • 4g droždí
  • 20g cukru
  • 1/2 lžičky sůl podle chuti
  • 100ml vody
  • 1 celé rozšlehané vejce
  • 20g rozpuštěného másla
Postup přípravy:
  1. Chcete-li si udělat obdobný chlebový košík, začněte hnětením chlebového těsta. Do mísy dejte mouku, droždí, cukr a sůl a promícháme cca1 minutu. Pak přidejte vodu, a polovinu z rozklepnutého vejce. Pořádně promíchejte. Přidejte olej a propracujte rukou, dokud není těsto hladké a pružné, asi 10 minut.
  2. Zakryjte těsto a nechte kynout na teplém místě asi 30 minut. Vyklopte těsto a udělejte z něj kouli. Nechte kynout dalších 10 minut.
  3. Nyní z koule válečkem vyválejte placku, až se dostanete velký čtverec 30 x 30 cm cca 3mm vysoký.
  4. Nakrájejte těsto na proužky - cca 1cm široké.
  5. Pečící papír potřete máslem. Na něm pak upleťte z proužků mřížku.
  6. Lehce namažte máslem horní část kovové misky (průměru 18cm). Nyní přeneste mřížku z papíru na kovovou mísu. Ořízněte přebytečné těsto.
  7. Ze zbývajících 1cm širokých dlouhých pásů vytvořte okraj košíku.
  8. Dejte mísu na vymaštěný plech a nechte kynout 35 minut. Rozšlehejte zbytek vejce a potřete jím koš.
  9. Pečte při 200 ° C po dobu 20 minut.
  10. Zkontrolujte po 15 minutách. Pokud koš zhnědne příliš rychle, zakryjte ho pečícím papírem nebo alobalem. Je-li koš dozlatova vyndejte ho z trouby.
  11. Nechte vychladnout. Opravdu sundejte košík až bude úplně vychlazený - (studený) z kovové misky.
Pečivo

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

TOPlist