Search
Filters
Close

Chléb z droždí

Ingredience

  • 500g hladká mouka
  • 500g žitná mouka chlebová
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 600ml vlažné vody
  • 1ks čerstvého droždí

Postup přípravy

Obě mouky prosijeme do mísy od robota a promícháme se solí a kmínem. Do 200ml vlažné vody dáme malou kovovou lžičku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy přidáme vodu, kvásek a ocet a necháme robot pracovat na nejnižší stupeň cca 10-15 minut.

Vyndáme, překlopíme na připravený vál, posxpaný moukou a rukama propracujeme. Těsto předkládáme směrem doprostřed, několikrát za sebou. Nakonec v pracujeme vyšší bochník a dáme kynout do nějaké ošatky, nebo kastrolu. To proto, aby se nám nerozlézal do stran. Necháme kynout asi hodinku, někdy je to déle. Záleží jaká je teplota v domě. Prostě těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Potom bochník vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem, kdo nemá může vymazat plech třeba sádlem. Potřeme chléb vodou s rozpuštěným solí a pečeme cca 15 minut na cca 230 stupňů. V tuto dobu chléb několikrát postříkáme vodou se solí, aby nebyl tolik suchý. Po 15 minutách pečení na 230 stupňů, snížíme teplotu na 180-200 stupňů a pečeme další cca hodinku.

Při pečení dáváme pozor a v momentě kdy Kůrka má požadovanou barvu a protečenost, přikryjeme chléb kouskem alobalu. Během pečení chléb šířku,e pracidelně vodou se solí.

Po upečení dáme chléb na mřížku, naposledy postříkáme vodou se solí a necháme vychladnout. Minimálně dvě hodiny.

Autor receptu Romča

Ingredience

  • 500g hladká mouka
  • 500g žitná mouka chlebová
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 600ml vlažné vody
  • 1ks čerstvého droždí

Postup přípravy

Obě mouky prosijeme do mísy od robota a promícháme se solí a kmínem. Do 200ml vlažné vody dáme malou kovovou lžičku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy přidáme vodu, kvásek a ocet a necháme robot pracovat na nejnižší stupeň cca 10-15 minut.

Vyndáme, překlopíme na připravený vál, posxpaný moukou a rukama propracujeme. Těsto předkládáme směrem doprostřed, několikrát za sebou. Nakonec v pracujeme vyšší bochník a dáme kynout do nějaké ošatky, nebo kastrolu. To proto, aby se nám nerozlézal do stran. Necháme kynout asi hodinku, někdy je to déle. Záleží jaká je teplota v domě. Prostě těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Potom bochník vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem, kdo nemá může vymazat plech třeba sádlem. Potřeme chléb vodou s rozpuštěným solí a pečeme cca 15 minut na cca 230 stupňů. V tuto dobu chléb několikrát postříkáme vodou se solí, aby nebyl tolik suchý. Po 15 minutách pečení na 230 stupňů, snížíme teplotu na 180-200 stupňů a pečeme další cca hodinku.

Při pečení dáváme pozor a v momentě kdy Kůrka má požadovanou barvu a protečenost, přikryjeme chléb kouskem alobalu. Během pečení chléb šířku,e pracidelně vodou se solí.

Po upečení dáme chléb na mřížku, naposledy postříkáme vodou se solí a necháme vychladnout. Minimálně dvě hodiny.

Autor receptu Romča