250 g polotučného tvarohu (nejlépe jemného ve vaničce)
150 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
1–2 lžíce cukru moučka (podle chuti)
1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
🍓 Na jahodové pyré:
200 g čerstvých nebo mražených jahod
1 lžíce cukru
šťáva z pár kapek citronu (na zvýraznění chuti)
Postup přípravy:
Připrav pyré:
Jahody dej do kastrůlku, přidej cukr a pár kapek citronu. Zahřej je, až pustí šťávu, a nech 3–5 minut lehce probublávat. Poté je rozmixuj dohladka (klidně i se semínky) a nech vychladnout.
Připrav pribináček:
Tvaroh dej do mísy, přidej vanilku a cukr. V jiné míse vyšlehej smetanu do tuha. Potom ji opatrně vmíchej do tvarohu, aby vznikl jemný nadýchaný krém.
Servírování:
Do skleničky dej vrstvičku jahodového pyré, na to kopeček pribináčku, nebo naopak – podle chuti a nálady. Můžeš vrstvit i jako dezert do skleničky.
🥄 Tip:
Na vrch můžeš dát ještě čerstvé jahody, mátu nebo lísteček meduňky.