Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVánoční cukroví

Úlky - vosí hnízda - včelí úly

Potřebné přísady:

na 30 středních úlků:

  • 100 g cukru moučka
  • 150 g piškotů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 70 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • studená voda dle potřeby

Náplň:

  • 60 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • rum (1-3 lžíce)
  • 30 piškotů na podstavec
Postup přípravy:
  1. Ořechy a piškoty nameleme a vložíme do mísy, přidáme cukr, kakao a povolené máslo. Zalijeme rumem a začneme rukou zpracovávat. Několik minut to trvá, není to hned. Těsto by se mělo pospojovat a přestávat se drobit. Pokud se stále drobí, přidáváme po lžicích vodu a zapracováváme. Výsledná konzistence těsta by neměla lepit, měla by se jen trochu drobit, při zmačknutí držet pohromadě.
  2. Rozevíratelnou formu můžete použít rovnou, vyklepávací si vysypte před každým plněním moučkovým cukrem.
  3. Těstem naplníme formičku asi 2 mm pod okraj (těsto musíme prstem pevně namačkat), rukojetí vařečky (nebo prstem) vytlačíme až skoro do špičky dírku. Úlek opatrně vyndáme z formičky a položíme na tác. Takto vytvarujeme všechny úlky.
  4. Máslo necháme asi hodinu při pokojové teplotě, aby změklo. Pak ho vyšleháme a po lžicích zašleháme všechen cukr a následně i rum. Toho dáme tolik, kolik je nám milo - pokud budou úlky i pro děti, raději šetříme, pro dospělé strávníky můžeme přitlačit, ale krém nesmí téct.
  5. Krém vložíme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Krémem plníme úlky tak, že asi 3 mm náplně vykukuje. Naplněné úlky stavíme na piškot.
  6. Necháme alespoň do druhého dne proležet a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.
Vánoční cukroví
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Linecké cukroví - tradiční babiččin recept - s moderním postupem i pro pekárny

Linecké cukroví - tradiční babiččin recept - s moderním postupem i pro pekárny

Obrázek Perníčky - ihned a stále měkké

Perníčky - ihned a stále měkké

Obrázek Vanilkové rohlíčky naší babičky Jiřinky

Vanilkové rohlíčky naší babičky Jiřinky

Obrázek Špaldovo-oříškové rohlíčky

Špaldovo-oříškové rohlíčky

Obrázek Pařížský krém (nejen) do cukroví

Pařížský krém (nejen) do cukroví

Obrázek Vánoční maková kolečka  s povidly

Vánoční maková kolečka s povidly

Obrázek Bílková poleva nejen  na perníčky

Bílková poleva nejen na perníčky

Obrázek Nepečené tiramisu kuličky - naprosto vynikající

Nepečené tiramisu kuličky - naprosto vynikající

Obrázek Linecké - křehké a ihned měkké

Linecké - křehké a ihned měkké

TOPlist