Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Úlky - vosí hnízda - včelí úly

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

na 30 středních úlků:

  • 100 g cukru moučka
  • 150 g piškotů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 70 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • studená voda dle potřeby

Náplň:

  • 60 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • rum (1-3 lžíce)

  • 30 piškotů na podstavec

POSTUP PŘÍPRAVY:

Ořechy a piškoty nameleme a vložíme do mísy, přidáme cukr, kakao a povolené máslo. Zalijeme rumem a začneme rukou zpracovávat. Několik minut to trvá, není to hned. Těsto by se mělo pospojovat a přestávat se drobit. Pokud se stále drobí, přidáváme po lžicích vodu a zapracováváme. Výsledná konzistence těsta by neměla lepit, měla by se jen trochu drobit, při zmačknutí držet pohromadě. 

Rozevíratelnou formu můžete použít rovnou, vyklepávací si vysypte před každým plněním moučkovým cukrem.

Těstem naplníme formičku asi 2 mm pod okraj (těsto musíme prstem pevně namačkat), rukojetí vařečky (nebo prstem) vytlačíme až skoro do špičky dírku. Úlek opatrně vyndáme z formičky a položíme na tác. Takto vytvarujeme všechny úlky.

Máslo necháme asi hodinu při pokojové teplotě, aby změklo. Pak ho vyšleháme a po lžicích zašleháme všechen cukr a následně i rum. Toho dáme tolik, kolik je nám milo - pokud budou úlky i pro děti, raději šetříme, pro dospělé strávníky můžeme přitlačit, ale krém nesmí téct. 

Krém vložíme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Krémem plníme úlky tak, že asi 3 mm náplně vykukuje. Naplněné úlky stavíme na piškot.

Necháme alespoň do druhého dne proležet a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

na 30 středních úlků:

  • 100 g cukru moučka
  • 150 g piškotů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 70 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • studená voda dle potřeby

Náplň:

  • 60 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • rum (1-3 lžíce)

  • 30 piškotů na podstavec

POSTUP PŘÍPRAVY:

Ořechy a piškoty nameleme a vložíme do mísy, přidáme cukr, kakao a povolené máslo. Zalijeme rumem a začneme rukou zpracovávat. Několik minut to trvá, není to hned. Těsto by se mělo pospojovat a přestávat se drobit. Pokud se stále drobí, přidáváme po lžicích vodu a zapracováváme. Výsledná konzistence těsta by neměla lepit, měla by se jen trochu drobit, při zmačknutí držet pohromadě. 

Rozevíratelnou formu můžete použít rovnou, vyklepávací si vysypte před každým plněním moučkovým cukrem.

Těstem naplníme formičku asi 2 mm pod okraj (těsto musíme prstem pevně namačkat), rukojetí vařečky (nebo prstem) vytlačíme až skoro do špičky dírku. Úlek opatrně vyndáme z formičky a položíme na tác. Takto vytvarujeme všechny úlky.

Máslo necháme asi hodinu při pokojové teplotě, aby změklo. Pak ho vyšleháme a po lžicích zašleháme všechen cukr a následně i rum. Toho dáme tolik, kolik je nám milo - pokud budou úlky i pro děti, raději šetříme, pro dospělé strávníky můžeme přitlačit, ale krém nesmí téct. 

Krém vložíme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Krémem plníme úlky tak, že asi 3 mm náplně vykukuje. Naplněné úlky stavíme na piškot.

Necháme alespoň do druhého dne proležet a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.

Autor receptu a fotografií Marcela - Pradobroty