Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVánoční cukroví

Pusinky

Potřebné přísady:
  • 1 bílek (cca 35g)
  • 40 g cukru krupice
  • špetka soli
Postup přípravy:
  1. Rozpočet udávám na 1 bílek, který váží asi 35g. Pusinek velikosti dětského piškotu je z dávky asi 40 ks, což zabere asi 3/4 velkého plechu.
  2. Pustíme troubu na horkovzduch a 130°C.
  3. Bílek smícháme se špetkou soli a na nejvyšší otáčky vyšleháme polotuhý sníh. Za stálého šlehání přisypáváme po lžicích cukr až do jeho spotřebování. Sníh došleháme do tuhosti, kdy na povrchu zůstávají stopy po metle,a když se (zastavená) meta zvedne, sníh tvoří špičku a neteče.
  4. Do zdobícího sáčku vložíme špičku (na tvar dětských piškotů jsem použila špičku s kulatým koncem s průměrem asi 8mm - konkrétně Wilton 12), naplníme sáček sněhem a na plech vyložený pečícím papírem (nebo pomazaný máslem) stříkáme pusinky - výšku i základnu podle libosti, pusinky se zvednou jen maličko.
  5. Plech vložíme do trouby a na 130°C pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 80°C a sušíme dalších 20-40 minut - jde o to, jak moc chceme pusinky vysušené a jak jsou velké. Hotová pusinka by měla být zpevněná a po lehčím zatlační by se kraje neměly propadat.
  6. Troubu vypneme a pusinky necháme v maličko přiotevřené troubě doschnout (klidně do druhého dne).
  7. Pusinky sejmeme z plechu a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě na tmavém místě. Vydrží minimálně 14 dní. Nenechávejte je na vzduchu, nasávají vlhkost a změkly by a při konzumaci by se lepily na zuby.
Vánoční cukroví
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Černé trubičky s pařížskou šlehačkou

Černé trubičky s pařížskou šlehačkou

Obrázek Čokoládová srdíčka s lískovými oříšky

Čokoládová srdíčka s lískovými oříšky

Obrázek  Pratetinčino rozplývající se linecké  by Romča

Pratetinčino rozplývající se linecké by Romča

Obrázek Perníčky - Tip na dárek od Haničky

Perníčky - Tip na dárek od Haničky

Obrázek Vánoční pečený čaj by Romča

Vánoční pečený čaj by Romča

TOPlist