Search
Filters
Close

Recept - Vánočka podle Pavlínky

5.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

(Pozor! Uvedené suroviny jsou na dvě vánočky)

  • 1kg polohrubé mouky
  • 15dkg tuku (máslo nebo sádlo)
  • 15dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 4dkg droždí
  • 1/2l mléka
  • větší špetku soli
  • citronová kůra (1 citrón)
  • vejce na potření
  • rozinky
  • mandle
  • rum

POSTUP PŘÍPRAVY:

Namočíme si hrst rozinek v rumu. V části vlažného mléka zmladíme droždí s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléku si rozpustíme sůl. V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Mouku prosijeme k utřenému tuku a část si necháme na vypracování těsta na vále. Přilejeme kvásek a mléko se solí, přidáme citronovou kůru a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Nesmí nás mýlit, že je zpočátku řidší, později totiž zhoustne. Pak těsto přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá na vál. Nakonec do něho veválíme rozinky a nakrájené mandle. Dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.

Když je těsta 2x tolik, vyklopíme je na vál a zpracujeme na vánočku.

Těsto rozdělíme na 9 dílů. Z 4 největších upleteme 4pramenný cop. Pleteme od středu k jednomu konci a pak k druhému. Přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Hřbetem ruky prostředek copu prohloubíme. Druhý cop splétáme ze 3 pramenů a položíme ho do prohloubeného copu, také ho středem prohloubíme. Nakonec umístíme dva zbylé stočené prameny, které dobře přitiskneme a na obou stranách, konce uchytíme dospod pod Vánočku.

Vánočku necháme ještě vykynout, pak jí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a do středu vrchního copu na dvou až třech místech vpíchneme špejle.

Dáme do vyhřáté trouby asi na 200°, po krátkém zapečení, zmírníme teplotu a dopékáme asi na 180°. Pečeme asi 45 min. Pokud se nám vánočka zeshora připaluje přikryjeme ji alobalem nebo navlhčeným pečícím papírem.

Autor receptu Pavla Malečová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

(Pozor! Uvedené suroviny jsou na dvě vánočky)

  • 1kg polohrubé mouky
  • 15dkg tuku (máslo nebo sádlo)
  • 15dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 4dkg droždí
  • 1/2l mléka
  • větší špetku soli
  • citronová kůra (1 citrón)
  • vejce na potření
  • rozinky
  • mandle
  • rum

POSTUP PŘÍPRAVY:

Namočíme si hrst rozinek v rumu. V části vlažného mléka zmladíme droždí s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléku si rozpustíme sůl. V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Mouku prosijeme k utřenému tuku a část si necháme na vypracování těsta na vále. Přilejeme kvásek a mléko se solí, přidáme citronovou kůru a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Nesmí nás mýlit, že je zpočátku řidší, později totiž zhoustne. Pak těsto přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá na vál. Nakonec do něho veválíme rozinky a nakrájené mandle. Dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.

Když je těsta 2x tolik, vyklopíme je na vál a zpracujeme na vánočku.

Těsto rozdělíme na 9 dílů. Z 4 největších upleteme 4pramenný cop. Pleteme od středu k jednomu konci a pak k druhému. Přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Hřbetem ruky prostředek copu prohloubíme. Druhý cop splétáme ze 3 pramenů a položíme ho do prohloubeného copu, také ho středem prohloubíme. Nakonec umístíme dva zbylé stočené prameny, které dobře přitiskneme a na obou stranách, konce uchytíme dospod pod Vánočku.

Vánočku necháme ještě vykynout, pak jí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a do středu vrchního copu na dvou až třech místech vpíchneme špejle.

Dáme do vyhřáté trouby asi na 200°, po krátkém zapečení, zmírníme teplotu a dopékáme asi na 180°. Pečeme asi 45 min. Pokud se nám vánočka zeshora připaluje přikryjeme ji alobalem nebo navlhčeným pečícím papírem.

Autor receptu Pavla Malečová