Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Chinois - francouzský máslový koláč

4.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 90 g másla
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 2 vejce
  • špetka soli

Krém:

  • 2 žloutky
  • 300 ml mléka
  • 30g hladké mouky
  • 75g cukr
  • vanilka
  • 70g rozinky
  • rum

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté smísíme se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujeme pružné, hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Mezi tím, co těsto kyne, připravíme si krém.

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a zamícháme. V hrnci zahřejeme mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko necháme dosáhnout bodu varu, pak stáhneme z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijeme postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavíme zpět na oheň a za stálého míchání zahříváme a chvíli vaříme do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku). 

Krém občas promícháme a necháme zchladnout. Rozinky namočíme do rumu.

Vykynuté těsto znovu prohněteme a oddělíme asi 1/3, kterou vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme těsto dovnitř.

Zbytek těsta rozválíme na co největší a nejtenší placku, potřeme krémem, posypeme okapanými rozinkami a zavineme do hada.

Toho pak nakrájíme na cca 4cm dlouhé šneky a řeznou stranou je vkládáme do formy na plát připraveného těsta. Pokud máte mezi jednotlivými šneky mezery, nic se neděje, šneci nakynou a mezery se zaplní:o) Potřeme bílkem nahoře a po stranách a vložíme do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřeme a necháme 30 minut kynout.

Druhá možnost, jak tvarovat těsto je možná ještě lepší! Místo dortové formy si připravíme pekáček (já mám asi 40*25 cm), jeho dno vyložíme pečícím papírem a stěny vytřeme máslem. Těsto si rozdělíme na 2 půlky. Vezmeme první část a vyválíme na velkou a tenkou plackou, potřeme polovinou náplně a posypeme půlkou rozinek. Svineme do hada a toho nakrájíme na 2 cm dlouhé šneky a vyložíme jimi polovinu pekáčku. S druhou půlkou těsta postupujeme stejně jako s první polovinou. Takže na rodzíl od prvního postupu nemáte "dno" a šneků je víc a jsou nižší. Potřeme bílkem a stejně jako v prvním případě necháme kynout v troubě s horkou vodou.

Vyndáme hrnek s vodou i koláč, rozehřejeme troubu na 180°C a poté koláč vrátíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20-25 minut (u varianty do pekáčku bude stačit těch 20 minut). Po upečení ho necháme zchladit a můžeme ho ještě potřít glazurou z 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody (nebo rumu z rozinek).

Autor receptu i fotografií Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 90 g másla
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 2 vejce
  • špetka soli

Krém:

  • 2 žloutky
  • 300 ml mléka
  • 30g hladké mouky
  • 75g cukr
  • vanilka
  • 70g rozinky
  • rum

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté smísíme se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujeme pružné, hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Mezi tím, co těsto kyne, připravíme si krém.

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a zamícháme. V hrnci zahřejeme mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko necháme dosáhnout bodu varu, pak stáhneme z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijeme postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavíme zpět na oheň a za stálého míchání zahříváme a chvíli vaříme do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku). 

Krém občas promícháme a necháme zchladnout. Rozinky namočíme do rumu.

Vykynuté těsto znovu prohněteme a oddělíme asi 1/3, kterou vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme těsto dovnitř.

Zbytek těsta rozválíme na co největší a nejtenší placku, potřeme krémem, posypeme okapanými rozinkami a zavineme do hada.

Toho pak nakrájíme na cca 4cm dlouhé šneky a řeznou stranou je vkládáme do formy na plát připraveného těsta. Pokud máte mezi jednotlivými šneky mezery, nic se neděje, šneci nakynou a mezery se zaplní:o) Potřeme bílkem nahoře a po stranách a vložíme do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřeme a necháme 30 minut kynout.

Druhá možnost, jak tvarovat těsto je možná ještě lepší! Místo dortové formy si připravíme pekáček (já mám asi 40*25 cm), jeho dno vyložíme pečícím papírem a stěny vytřeme máslem. Těsto si rozdělíme na 2 půlky. Vezmeme první část a vyválíme na velkou a tenkou plackou, potřeme polovinou náplně a posypeme půlkou rozinek. Svineme do hada a toho nakrájíme na 2 cm dlouhé šneky a vyložíme jimi polovinu pekáčku. S druhou půlkou těsta postupujeme stejně jako s první polovinou. Takže na rodzíl od prvního postupu nemáte "dno" a šneků je víc a jsou nižší. Potřeme bílkem a stejně jako v prvním případě necháme kynout v troubě s horkou vodou.

Vyndáme hrnek s vodou i koláč, rozehřejeme troubu na 180°C a poté koláč vrátíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20-25 minut (u varianty do pekáčku bude stačit těch 20 minut). Po upečení ho necháme zchladit a můžeme ho ještě potřít glazurou z 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody (nebo rumu z rozinek).

Autor receptu i fotografií Marcela - Pradobroty