Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Falafel s jogurtovou omáčkou - vegetariánský karbanátek

3.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Falafel:

  • 2 hrnky cizrny (římský hrách)
  • svazek jarní cibulky
  • 1 lžička římského kmínu (NE obyčejný!!!)
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 2 lžíce natě koriandru
  • 0,5 lžičky semínek koriandru
  • 4 stroužky česneku
  • špetka chilli
  • sůl a pepř
  • 1 lžička jedlé sody
  • olej na smažení

Omáčka:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 0,5 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička máty
  • 1 lžička koriandrové nati
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce nadrobno nasekané cibulky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cizrnu si alespoň na 24 hodin namočíme do vody. (Nekupujte v plechovce!)

Z cizrny, které už je měkká ale pořád křupavá, přecedíme vodu a odebereme cca půl hrnku a dáme do mixéru - rozmixujeme tak, aby zůstaly větší kousky. Dáme stranou.

Vezmeme celý zbytek cizrny a všechny ingredience krom oleje, dáme do mixéru a necháme rozmixovat na kaši. Pokud se zdá kaše moc řídká, můžeme přidat trochu mouky nebo hrašky, ale nebývá to nutné.

Vmícháme zpět i kousky, přikryjeme fólií a necháme hodinu uležet v lednici.

Poté rukama tvarujeme menší karbanátky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje na střední stupeň. Dáme okapat na ubrousky.

Pro dietáře: Možno udělat i placky a péct na pečícím papíře v troubě - ale nemám vyzkoušené.

Omáčka: Všechno smícháme dohromady a necháme alespoň hodinku ustát v chladu.

Podáváme s malým zeleninovým salátem (rajčata, okurky, olivy, ledový salát...), nebo v arabském chlebu (pita) se zeleninou i dresingem.

Tepelně neupravené placičky lze zamrazit a schovat pro nečekanou návštěvu, v plastové misce vydrží v mrazáku i dva měsíce.

Autor receptu Michaela S.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Falafel:

  • 2 hrnky cizrny (římský hrách)
  • svazek jarní cibulky
  • 1 lžička římského kmínu (NE obyčejný!!!)
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 2 lžíce natě koriandru
  • 0,5 lžičky semínek koriandru
  • 4 stroužky česneku
  • špetka chilli
  • sůl a pepř
  • 1 lžička jedlé sody
  • olej na smažení

Omáčka:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 0,5 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička máty
  • 1 lžička koriandrové nati
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce nadrobno nasekané cibulky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cizrnu si alespoň na 24 hodin namočíme do vody. (Nekupujte v plechovce!)

Z cizrny, které už je měkká ale pořád křupavá, přecedíme vodu a odebereme cca půl hrnku a dáme do mixéru - rozmixujeme tak, aby zůstaly větší kousky. Dáme stranou.

Vezmeme celý zbytek cizrny a všechny ingredience krom oleje, dáme do mixéru a necháme rozmixovat na kaši. Pokud se zdá kaše moc řídká, můžeme přidat trochu mouky nebo hrašky, ale nebývá to nutné.

Vmícháme zpět i kousky, přikryjeme fólií a necháme hodinu uležet v lednici.

Poté rukama tvarujeme menší karbanátky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje na střední stupeň. Dáme okapat na ubrousky.

Pro dietáře: Možno udělat i placky a péct na pečícím papíře v troubě - ale nemám vyzkoušené.

Omáčka: Všechno smícháme dohromady a necháme alespoň hodinku ustát v chladu.

Podáváme s malým zeleninovým salátem (rajčata, okurky, olivy, ledový salát...), nebo v arabském chlebu (pita) se zeleninou i dresingem.

Tepelně neupravené placičky lze zamrazit a schovat pro nečekanou návštěvu, v plastové misce vydrží v mrazáku i dva měsíce.

Autor receptu Michaela S.