Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Makový věnec

4.2 5

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

KORPUS:

  • 250 ml mléka
  • 130 g Hery
  • 1 vejce
  • 60 g cukru krupice
  •  1 necelá lžička soli
  • 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí

NÁPLŇ MAKOVÁ:

  • 200 g namletého máku
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička skořice
  • 50 g rozinek

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do pekárny nalijeme rozpuštěný vlažný tuk a vlažné mléko s rozmíchaným vajíčkem, nasypeme cukr, do rohu sůl a přidáme prosáté mouky pokojové teploty. Do dolíčku v mouce nasypeme lžíci cukru a na něj rozdrobíme droždí, Zapneme program TĚSTO.

Náplň: Mléko s cukrem svaříme, odstavíme, zamícháme mák, skořici a rozinky a necháme vychladnout. (Náplně můžeme udělat také ořechové, tvarohové, jablečné nebo skořicové).

Vykynuté těsto rozkrojíme na polovinu, každý díl rozválíme na obdélník, potřeme náplní, stočíme jako závin a přeneseme na plech s pečícím papírem, kde jej stočíme do kolečka a konce spojíme. Po celém obvodu těsto nastříháváme nůžkami na asi dvoucentimetrové proužky, ale nedostřiháváme až do konce. Pak jednotlivé dílky pootočíme mírně našikmo tak, aby byla vidět náplň. Každý věnec uložíme na samostatný plech. Věnce necháme ještě chvíli nakynout a před pečením pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat mandlovými lupínky. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C (10 minut), později stáhneme na 160°C (dalších 10 minut).

Autor receptu Ivana Nawratová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

KORPUS:

  • 250 ml mléka
  • 130 g Hery
  • 1 vejce
  • 60 g cukru krupice
  •  1 necelá lžička soli
  • 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí

NÁPLŇ MAKOVÁ:

  • 200 g namletého máku
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička skořice
  • 50 g rozinek

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do pekárny nalijeme rozpuštěný vlažný tuk a vlažné mléko s rozmíchaným vajíčkem, nasypeme cukr, do rohu sůl a přidáme prosáté mouky pokojové teploty. Do dolíčku v mouce nasypeme lžíci cukru a na něj rozdrobíme droždí, Zapneme program TĚSTO.

Náplň: Mléko s cukrem svaříme, odstavíme, zamícháme mák, skořici a rozinky a necháme vychladnout. (Náplně můžeme udělat také ořechové, tvarohové, jablečné nebo skořicové).

Vykynuté těsto rozkrojíme na polovinu, každý díl rozválíme na obdélník, potřeme náplní, stočíme jako závin a přeneseme na plech s pečícím papírem, kde jej stočíme do kolečka a konce spojíme. Po celém obvodu těsto nastříháváme nůžkami na asi dvoucentimetrové proužky, ale nedostřiháváme až do konce. Pak jednotlivé dílky pootočíme mírně našikmo tak, aby byla vidět náplň. Každý věnec uložíme na samostatný plech. Věnce necháme ještě chvíli nakynout a před pečením pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat mandlovými lupínky. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C (10 minut), později stáhneme na 160°C (dalších 10 minut).

Autor receptu Ivana Nawratová