Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Hruškový koláč s mandlovou náplní

4.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Hrušky:

  • 450 g hrušek (2 velké, nebo 4 menší)
  • 700 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • svitek skořice
  • 7 hřebíčků
  • 2 lžíce rumu (nebo 1 dl dezertního vína)

Těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • sůl

Mandlová nádivka:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 lžíce hladké mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Hrušky oloupeme, nakrájíma na poloviny až čtvrtky (menší kusy na půlky, větší na čtvrtky), odstraníme jádřince a vložíme je do hrnce, do kterého nalijeme vodu, rum/dezertní víno a nasypeme skořici, hřebíček a cukr. Přivedeme k varu a vaříme hrušky do poloměkka - asi 5-7 minut. Hrušky musí být spíš tvrdé než měkké, dopečou se pak v troubě. Pokud máte měkké hrušky, nevařte je vůbec, zbytečně by pak byly kašovité a dezert byl nevzhledný.

Po uvaření opatrně vyjmeme hrušky z nálevu a necháme trochu zchladit.

Máslo necháme  povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl a mouku, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.

Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici:o))

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C). 

Mascarpone s cukrem vyšleháme do homogenní směsi (jde to i  v ruce drátěnou metlou), přidáme vejce a spojíme. Pak přisypeme mandle a mouku a promícháme.

Formu s těstem vyndáme z lednice, na těsto nalijeme mandlovou nádivku.

Hrušky na horní části podélně nařezeme asi 0,5 cm do hlouby (neděláme z hrušek plátky, jen vytváříme žebrování) a zatlačíme je do krému zářezy nahoru.

Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40-50 minut do zlatova.

Podávat můžeme i vlahé, koláč je výborný hned.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Hrušky:

  • 450 g hrušek (2 velké, nebo 4 menší)
  • 700 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • svitek skořice
  • 7 hřebíčků
  • 2 lžíce rumu (nebo 1 dl dezertního vína)

Těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • sůl

Mandlová nádivka:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 lžíce hladké mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Hrušky oloupeme, nakrájíma na poloviny až čtvrtky (menší kusy na půlky, větší na čtvrtky), odstraníme jádřince a vložíme je do hrnce, do kterého nalijeme vodu, rum/dezertní víno a nasypeme skořici, hřebíček a cukr. Přivedeme k varu a vaříme hrušky do poloměkka - asi 5-7 minut. Hrušky musí být spíš tvrdé než měkké, dopečou se pak v troubě. Pokud máte měkké hrušky, nevařte je vůbec, zbytečně by pak byly kašovité a dezert byl nevzhledný.

Po uvaření opatrně vyjmeme hrušky z nálevu a necháme trochu zchladit.

Máslo necháme  povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl a mouku, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.

Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici:o))

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C). 

Mascarpone s cukrem vyšleháme do homogenní směsi (jde to i  v ruce drátěnou metlou), přidáme vejce a spojíme. Pak přisypeme mandle a mouku a promícháme.

Formu s těstem vyndáme z lednice, na těsto nalijeme mandlovou nádivku.

Hrušky na horní části podélně nařezeme asi 0,5 cm do hlouby (neděláme z hrušek plátky, jen vytváříme žebrování) a zatlačíme je do krému zářezy nahoru.

Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40-50 minut do zlatova.

Podávat můžeme i vlahé, koláč je výborný hned.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty