Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Trdelník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Korpus:

  • 100 g másla nebo margarínu
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva

Poleva:

  • 500 gr pol. mouky
  • 80 gr tuku
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 2 vejce

POSTUP PŘÍPRAVY:

Nejprve vyšleháme máslo s cukrem a zašleháváme postupně žloutky.Potom přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme při 180°C dozlatova cca 20 min. Než se nám korpus upeče a částečně vychladí, tak si připravíme polevu.

Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na pásky a obtáčíme jimi kremrolové trubičky či zavařovací sklenice. Trdelník pomažeme vejcem či olejem a obalíme ve skořicovém cukru.

Tradiční trdelník pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Po upečení sundáme z trubiček a už si jen pochutnáváme.

My namotáváme na sklenice zavařovačky (menší, větší). Teď jsem koupila trubičky na kremrole, tak to prubnu.

Autor receptu Lenka Dršková

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Korpus:

  • 100 g másla nebo margarínu
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva

Poleva:

  • 500 gr pol. mouky
  • 80 gr tuku
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 2 vejce

POSTUP PŘÍPRAVY:

Nejprve vyšleháme máslo s cukrem a zašleháváme postupně žloutky.Potom přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme při 180°C dozlatova cca 20 min. Než se nám korpus upeče a částečně vychladí, tak si připravíme polevu.

Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na pásky a obtáčíme jimi kremrolové trubičky či zavařovací sklenice. Trdelník pomažeme vejcem či olejem a obalíme ve skořicovém cukru.

Tradiční trdelník pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Po upečení sundáme z trubiček a už si jen pochutnáváme.

My namotáváme na sklenice zavařovačky (menší, větší). Teď jsem koupila trubičky na kremrole, tak to prubnu.

Autor receptu Lenka Dršková