Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Biskupský chlebíček z bílků

4.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Chlebíček:

  • 1 celé vejce (rozděleno na bílek a žloutek)
  • 6 bílků
  • 180 g cukru moučka
  • 160 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 40 g loupaných mandlí
  • 35 g rozinek
  • 30 g čokolády

Poleva:

  • 65 ml vody
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g vysokoprocentní čokolády (já používám 70% Lindt)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Máslo si rozpustíme a necháme zchladnout.

Troubu rozpálíme na 180 °C (horkovzduch asi na 170°C).

Formu na biskupský chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Mandle a čokoládu nahrubo nasekáme nožem.

7 bílků (6 + jeden z celého vajíčka) smícháme se špetkou soli a cukrem a na nejvyšší otáčky vyšleháme do tuhého lesklého sněhu (když se zvedne metla, sníh na ní drží a tvoří špičku). Snížíme otáčky na polovinu a zašleháme postupně žloutek, mouku s práškem do pečivo a nakonec i máslo, které lijeme tenkým pramínkem.

Pomocí stěrky zamícháme do těsta i kandované ovoce, mandle, rozinky a čokoládu a nalijeme do formy. Těsto lehce natřeme směrem ke stěnám, takže prostředek je níž než stěny. Upečený piškot pak nebude uprostřed tolik stoupat nad okolí a vršek chlebíčku (míněno vršek ve formě) nebude tak vypouklý.

Pečeme asi 40 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.

Upečený chlebíček necháme asi 20 minut odpočinout ve formě a pak ho vyklopíme do mřížku a necháme zcela zchladnout. 

Poleva:

Smícháme vodu s cukrem, postavíme na sporák, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5 minut. Necháme asi 10 minut lehce zchladnout a poté do rendlíku nalámeme čokoládu a mícháme, odkud se čokoláda zcela nerozpustí (lze i na velmi mírném plameni lehce přihřát). Přiravenou polevou polijeme celý chlebíček včetně boků a vložíme do lednice.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Chlebíček:

  • 1 celé vejce (rozděleno na bílek a žloutek)
  • 6 bílků
  • 180 g cukru moučka
  • 160 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 40 g loupaných mandlí
  • 35 g rozinek
  • 30 g čokolády

Poleva:

  • 65 ml vody
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g vysokoprocentní čokolády (já používám 70% Lindt)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Máslo si rozpustíme a necháme zchladnout.

Troubu rozpálíme na 180 °C (horkovzduch asi na 170°C).

Formu na biskupský chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Mandle a čokoládu nahrubo nasekáme nožem.

7 bílků (6 + jeden z celého vajíčka) smícháme se špetkou soli a cukrem a na nejvyšší otáčky vyšleháme do tuhého lesklého sněhu (když se zvedne metla, sníh na ní drží a tvoří špičku). Snížíme otáčky na polovinu a zašleháme postupně žloutek, mouku s práškem do pečivo a nakonec i máslo, které lijeme tenkým pramínkem.

Pomocí stěrky zamícháme do těsta i kandované ovoce, mandle, rozinky a čokoládu a nalijeme do formy. Těsto lehce natřeme směrem ke stěnám, takže prostředek je níž než stěny. Upečený piškot pak nebude uprostřed tolik stoupat nad okolí a vršek chlebíčku (míněno vršek ve formě) nebude tak vypouklý.

Pečeme asi 40 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.

Upečený chlebíček necháme asi 20 minut odpočinout ve formě a pak ho vyklopíme do mřížku a necháme zcela zchladnout. 

Poleva:

Smícháme vodu s cukrem, postavíme na sporák, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5 minut. Necháme asi 10 minut lehce zchladnout a poté do rendlíku nalámeme čokoládu a mícháme, odkud se čokoláda zcela nerozpustí (lze i na velmi mírném plameni lehce přihřát). Přiravenou polevou polijeme celý chlebíček včetně boků a vložíme do lednice.

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty