• 1 hrnek čerstvých jahod (nakrájených na malé kostičky)
Na citronovou polevu:
• ½ hrnku smetanového sýra (např. Philadelphia)
• 3 lžíce másla (měkkého)
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 1 a ½ hrnku moučkového cukru
• šťáva ze ½ citronu (nebo podle chuti)
Postup přípravy:
Těsto:
Mléko lehce ohřej (ať je vlažné, ne horké) a vmíchej do něj droždí. Nech pár minut odstát, až začne trochu pěnit.
Mezitím v míse smíchej mouku, cukr, sůl, vejce a změklé máslo. Přidej mléčnou směs s droždím a vypracuj hladké těsto – ručně nebo v robotu. Nech kynout na teplém místě asi hodinu, až zdvojnásobí objem.
Náplň a rolky:
Těsto rozválej na obdélník silný asi 0,5 cm. Potři ho jahodovým džemem a posyp nakrájenými čerstvými jahodami. Zaroluj jako roládu a nakrájej na asi 12 stejných dílků.
Rolky dej do máslem vymazané zapékací misky nebo plechu. Nech ještě 20–30 minut dokynout.
Pečení:
Předehřej troubu na 180 °C a peč rolky dozlatova – asi 20–25 minut.
Citronová poleva:
V míse vyšlehej smetanový sýr s máslem, přidej moučkový cukr, vanilku a citronovou šťávu. Míchej dohladka.