Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Domácí frgály

Potřebné přísady:

TĚSTO:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 5 dkg cukru
  • 12 dkg tuku (olej, máslo po 4 dkg)
  • ½ lžičky soli
  • 3 žloutky
  • 5 dkg kvasnic
  • 3 dcl mléka / i víc dle potřeby, aby bylo těsto vláčné, ne tuhé

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:

  • 2 ks tvarohu (stačí na tři koláče)
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky, trošku mléka
  • citr. kůra
  • trochu rumu
  • rozinky

HRUŠKOVÁ POMAZÁNKA:

  • sušené hrušky
  • sušená jablka
  • badyán
  • mletá skořice
  • vanilkový cukr
  • rum
  • máslo

Půl napůl sušené hrušky a jablka uvaříme do měkka ve vodě, po vychladnutí umeleme na masovém mlýnku, vybereme jadřince. Vodu použijeme na naředění, aby nebyly příliš husté, přidáme badyán, mletou skořici, vanilkový cukr, trochu cukru, rumu a rozpuštěné máslo, aby se hrušky dobře roztíraly.

MAKOVÁ POMAZÁNKA:

  • 20 dkg máku
  • 3 dcl mléka

Umletý mák povaříme chvilku v mléku.

OŘECHOVÁ NÁPLŇ:

  • 10 dkg ořechů
  • 1/2 dcl vřelého mléka
  • 2 lžíce cukru
  • rum

Vše promíchat, dolít rumem na kašičku.

POSÝPKA:

  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg mouč. cukru
  • 6 dkg másla
  • 1 van. cukr

MÁSLO NA POLÉVÁNÍ:

  • ½ másla
  • vanilkový cukr
  • trochu rumu

Rozpustíme.

Postup přípravy:
  1. Vypracujeme těsto, až se dělají puchýřky, nechá se odpočinout a opět se promísí.
  2. Rozvážíme je po 20 dkg a uděláme bochánky na vál a necháme ještě asi 10 minut kynout. Potom dobře potřeme kulaté plechy máslem a necháme zatuhnout. Po vykynutí bochánku každý dokulata rozválíme a přeneseme na válečku na plech, asi 1,2 cm od kraje naneseme náplň, pak okraje potřeme vejcem, mlékem a nakonec posypeme posypkou. Po vykynutí na plechu pečeme předehřáté troubě. Po vychladnutí poléváme máslem. Aby byly finále po upečení rovné, na horní stranu dáme lepenku, nebo desku, potom převrátíme a převrátíme znovu, aby náplň byla nahoře.
  3. Tvoříme frgále: 28 cm plechy - těsto - 14 dkg pomazánky - těsto 12 dkg pomazánky. V okraji dobře horní těsto přimáčkneme k spodnímu a necháme pokynout. Potřeme vejcem, posypeme drobenkou, propícháme špejlí celý frgál a upečeme. Hned po upečení potřeme celý tukem. Chvíli necháme na plechu, sundáme podle návodu a vychladlý poléváme máslem.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jablečnopudinková piškotka - moc dobrý dezertík

Jablečnopudinková piškotka - moc dobrý dezertík

Obrázek Kefírová buchta - hrníčková

Kefírová buchta - hrníčková

TOPlist