Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Focaccia

Potřebné přísady:
  • 250g italské hladké mouky označení 00
  • 170-180ml vlažné vody
  • čtvrtka kostičky droždí
  • 1,5-2 lžičky mořské soli
  • 25ml olivového oleje
Postup přípravy:
  1. Toto dávkování je na jeden kus focaccia.
  2. Do mísy nalijeme vlažnou vodu a rozdrobíme droždí, důkladně promícháme a postupně po částech vmícháme mouku, nesmíme mít v těstě žádné hrudky. Poprášíme moukou a necháme na teplém místě cca půl hodiny kynout. Opravdu oěkně nakyne.
  3. Troubu předehřejeme na maximum tj 250 stupňů, kdo nemá dá 200 stupňů.
  4. Vařečkou po nakynuti vymícháme dáme na vál lehce posypaný moukou a vyválíme kuličku. Těsto je řidší a vláčné, ale lze krásně přemístit.
  5. Teď rukama vytvarujeme tenkou placku, opravdu tenší, focaccia musí zůstat tenká i po upečení. Rovnoměrně podlijeme olivovým olejem, posypeme soli a rukama olej se solí rozetřeme. Olejem nešetříme. Teď všemi prsty mačkáme placku tak, aby nám v ní od pratů pěkně zůstávaly ďolíčky. To proto, aby se nám sůl i olej vypracovali i do těsta. V těstě žádná jiná není.
  6. Takto připravenou foccaciu pečeme v předehřáté troubě 10-12 minut, musíme ji hlídat, aby byla zlatá.
  7. Dáme vychladnout na mřížku, nekrájíme horké, zdrcla by se a to vy byla velká škoda. Můžete přidat olivy, sušená rajčata apod, tohle je klasika.
Pečivo

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

TOPlist